Издания / премиери

Антон Баев представя „Начо On My Mind“

17 юни 2022, 18 часа, Културен център на Радио Пловдив, Студио 1

Антон Баев представя „Начо On My Mind“

 

◊ ПОКАНА

Антон Баев представя „Начо On My Mind“

17 юни, петък, 18 часа
Културен център на Радио Пловдив, Студио 1
Пловдив, улица "Дондуков-Корсаков" 2

Модератор Амелия Гешева
Със специалното участие на актрисата Йоана Буковска и Вежди Рашидов

Награда „Пловдив“ в категория „Журналистика в сферата на културата“ за Антон Баев и „Начо On My Mind“.

Книгата е повече от ценна и е в чест на една годишнина, която България и българската култура не бива да подминават – 100 години от рождението на Атанас Кръстев, без когото Старият Пловдив можеше вероятно и да се случи, но не по онзи магичен начин, по който се случи.

Документални записки от интервюта с една от най-забележителните обединяващи фигури в българската култура от втората половина на ХХ век Атанас Кръстев – Начо Културата, правени през 1997 г. и излизали в пловдивския вестник Марица.

Книгата цели не просто да разкаже историята на Старинен Пловдив от учредяването през 50-те години на ХХ век до края му, но и да покаже духа на времето, и особено – да оживи фигурата на Начо Културата, наречен приживе „Кмета на Стария град“, чиято 100-годишнина от рождението се отбелязва през 2022 г.

В текста „оживяват“ безценни за българската култура автори – художници, писатели, актьори, музиканти, вмъкнати в своето време с автентичността на речта и спомена на самия Начо Културата.

Антон Баев е поет, писател, литературовед, журналист с издадени 22 книги у нас и в чужбина – поезия, проза, научни монографии, есеистика. Доктор по Българска литература от Института за литература – БАН. Специализирал журналистика в Университета на Айова, САЩ.

Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

 

Автор:
Издателство „Коала прес“
Публикация:
13.06.2022 г. 14:36
Посетено:
712
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34903-anton-baev-predstavya-nacho-on-my-mind