Издания / премиери

Официална премиера на книгата „Разкажи за твоята България“

13 юни 2022 г., 18.30 часа, Кино „Кабана“ - София

 

◊ ПОКАНА

На 13 юни 2022 г. (понеделник), от 18:30 часа в кино „Кабана“ в София, ще се състои официалната премиера на книгата „Разкажи за твоята България“. Събитието се провежда с подкрепата на Столична община – Лятна програма и е част от културния календар на Столицата за 2022 г.

„Разкажи за твоята България“ е сборник с есета, портрети, пътеписи, проучвания, изследвания и представяния, на участниците в ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери“, организиран от новинарския портал EspressoNews.bg и Фондация „Добрият пример“.

В книгата са включени произведенията на над 70 млади таланти от цялата страна, които са участвали в изданията на журналистическия конкурс обучение, организиран ежегодно от медията от 2016 г. насам.

Заповядайте, за да разгърнем заедно страниците на „Разкажи за твоята България“ – една книга, родена с много любов и споделена емоция. Входът е свободен. 

В рамките на събитието всеки, който желае да се сдобие с копие от книгата и да внесе таланта на младите автори в своя дом и библиотека, ще има възможност да я закупи на специална цена.

Изданието ще бъде представено и в други градове в България през идните месеци.

Всеки, който желае да разгърне страниците на „Разкажи за твоята България“, може да поръча книгата и онлайн, на специална цена, с безплатна доставка до офис на куриер тук: https://bit.ly/KnigaRabotilnitsaZaReporteri.

 

За „Разкажи за твоята България“

„Това, което държите в ръцете си, а скоро ще носите и в сърцето си, са пламъчетата талант, които открива, насърчава и представя екипът на EspressoNews. В работилницата се работеше неуморно, даваха се съвети, имаше срокове, състезание, победители. Коваха се статии, гравираха се имена за интервюта, бродираха се пътеписи, сглобяваха се репортажи. И се учеше занаят.“

~ Доника Ризова, жури и ментор на проекта от създаването му през 2016 г.

„Разкажи за твоята България“ е сборник от есета, пътеписи, портрети, проучвания, изследвания и представяния. Макар да са доста различни по своите характеристики, тези жанрове имат нещо много общо – всички те се отнасят за хората. И за живота.

В този смисъл „Разкажи за твоята България“ е една великолепна и пъстра снимка в текст на нашия живот и на нашите хора в нашата България. Снимка, написана от нашите млади хора. Снимка, която си заслужава да се прочете и запази в албума на нашата история.“

~ Калина Влайкова, ментор и обучител в „Работилница за репортери“ през 2020 г., 2021 г.

 

Повече за „Работилница за Репортери“:

„Работилница за репортери“ е онлайн журналистически конкурс-обучение, предназначен за ученици от 9. клас до 12. клас, който се организира от портала за новини EspressoNews.bg. Основните цели на проекта са: да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане; да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономически потенциал на България; да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.

Победители в досегашните издания на „Работилница за репортери“ са: Василена Сайчева, възпитаник на ПГ „Велизар Пеев“, град Своге - победител в първото издание на конкурса през 2016 г.; Симеон Симеонов, възпитаник на СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, град Годеч - победител в „Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България“; Ани Павлова, възпитаник на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и Теодора Александрова, възпитаник на ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца - победители в третото издание на конкурса „Работилница за репортери 2018 - Родова памет“, Елина Алипиева, възпитаник на ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца - победител в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“, Калина Александрова, възпитаник на ЧНГ „Ерих Кестнер“, гр. София - победител в петото издание на конкурса „Книга на спомените“ и Емили Караколева, ученичка в 22 СЕУ „Георги Раковски”, гр. София – победител в шестото издание на конкурса „Поглед към доброто“.

Най-добрите участници в проекта по традиция получават редица награди от партньори на проекта, сред които и журналистически стажове и гостувания в местни и национални медии. Най-изявените участници в конкурса получават възможността да се обучават в желана от тях дисциплина в катедра „Медии и обществени комуникации“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), без полагане на задължителния изпит по „Български език и литература“. От 2017 година „Работилница за репортери“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел, която предоставя и голямата награда за победителя в конкурса - пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент.

 

Автор:
Десислава Василева
Публикация:
09.06.2022 г. 15:41
Посетено:
1384
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34876-ofitsialna-premiera-na-knigata-razkazhi-za-tvoyata-balgariya