Издания / премиери

"Антология на миражите" събра 50 пътеписа за чудесата на света, разказани от български журналисти пътешественици

Представяне на книгата на 8 юни 2022 от 18:30 ч. в Литературен клуб „Перото“ - НДК

"Антология на миражите" събра 50 пътеписа за чудесата на света, разказани от български журналисти пътешественици

 

◊ ПОКАНА

Заповядайте на представянето на книгата „Антология на миражите. 50 чудеса на света и прочути забележителности, описани от български журналисти пътешественици“ на 8 юни (сряда) 2022 от 18:30 ч. в Литературен клуб „Перото“ към НДК.

Входът е свободен.

„Антология на миражите“ събира всички мечтани пътешествия в една книга. Мираж от местата, където винаги сте искали да бъдете. Тези 50 живописни пътеписа на талантливи български журналисти и пътешественици разказват за най-впечатляващите шедьоври на човешкия гений и природни забележителности. Изданието вече е в книжарниците и носи логата на издателство Книгомания и ABUJET (Българска асоциация на журналисти и писатели с интерес към туризма). Солидният том от 400 страници е с примамливи и автентични цветни снимки, като стилното оформление е дело на дизайнера Тодор Манолов. Завладяващата снимка от корицата е на Мария Пепелджийска от пътуването й в Сахара.

„Антология на миражите“ представя пътеписи за прочути водопади, храмове, кули, крепости, круизи, великолепия на изкуството, пирамиди, паметници, фиорди, коралови рифове, стародавни легенди от вечните градове, тюркоазени брегове. Цял живот надали би стигнал, за да се навъртят километрите от тази книга!

На пътешествия в четирите посоки на света като гидове ни повеждат журналистите Антоанета Титянова, Бойка Асиова, Бойка Велинова, Ваня Василева, Веселина Филипова, Георги Милков, Даниела Денева-Казанджиева, Евгения Атанасова-Тенева, Елица Лукова, Иван Кръстев, Исак Гозес, Искра Койнова, Камелия Илиева, Карина Бялкова, Кристиан Минчев, Лилия Попова, Лора Лукова, Людмила Марталер Славова, Магдалена Гигова, Мария Мира Христова, Мария Пепелджийска, Мира Баджева, Мира Добрева, Милена Димитрова, Милена Хлебарова, Наталия Бояджиева, Неделя Щонова, Нейка Кръстева, Оля ал Ахмед, Павлина Михайлова, Пламен Старев, Петра Талева, Симана Марковска, Симеон Гаспаров, Симеон Идакиев, Славяна Манолова, Соня Алексиева и Юлия Вълкова.

Чрез приключенията в тази книга:

  • ще преминете по стъпките на туристите по Шан-з-Елизе
  • ще прекосите Луксор до страшните Нубийски пирамиди в Судан
  • ще се гмурнете в тюркоазените води на островите на Индонезия
  • ще заредите чакрите си на Старе място в Краков
  • ще се спуснете по ледените фиорди в Норвегия
  • ще се заредите с енергия от храмовете в Камбоджа
  • ще се озовете на авантюра с дъжд в Сахара
  • ще се отдадете на един ленив следобед в Хавана
  • ще идете на мотори при Дракула в Трансилвания
  • ще изкачите стъпалата на Висящия манастир в Шанси, Китай
  • ще почувствате пиршество за всички сетива пред водопада Игуасу в Бразилия.

„Колумб е имал шанса да открие нови земи, а на най-храбрите от нас им е писано не само да ги обиколят, ами и да са предавали репортажи оттам. Приключенията променят съдбите ни. Неслучайно над три дузини от най-пламтящите пера, обходили целия глобус, се съгласиха да опишат най-прочутите забележителности и чудеса на света“ споделя в предговора на „Антология на миражите“ съставителят Милена Димитрова.       

„Всичко във вселената се намира вътре в теб“ е казал персийският поет и суфист Мевляна. Гласът му се чува на няколко места в книгата заради безкрайната география на самопознанието.

Немалко от включените дестинации са част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. „Идеята бе да опишем вдъхновяващи места и то така, както ги усещаме ние, българите“, споделя още Милена Димитрова.

С предговора си „Антология на миражите“ ни приласкава към пътуване:

„Тази цветна книга ще проветри мислите ви. В нея бушува вода и духат различни ветрове – нежен бриз от южните морета, с пясък от пустинята, леко драскащ очите, и шамански пушек от Далечния изток. Стискате четирите посоки на света в компас в ръцете си и избирате накъде да го насочите – с презрение към азбучната последователност, куфарите, скъпите хотели и програмираното ежедневие.

Тук толерантно са събрани вечните градове и световните религии. Потегляме за Рим, Пекин, Прага, Лос Анжелис, Токио с най-скъпата улица „Гинза“, оттам – към Вълшебното синьо в мароканския Шефшауен, към Музея налюбовта в Дубровник, към мексиканския Теотиуакан и дори към Палмира в Сирия – която вече няма как иначе да се види.“

Мантрата колко са чудесата на света тръгва от 225 г. пр. Хр. от есето на Филон Византийски „За седемте чудеса на света“. Оригиналът му е запазен и се съхранява в Хайделбергския университет.

Историците отбелязват, че Седемте чудеса на света неслучайно са свързани с епохата на великия Александър Македонски, и че всички се намират в Източната част на Средиземноморието – докъдето стига авторът на есето Филон Византийски. Изследователите Джон и Елизабет Роумър коментират още, че появата на чудесата е „вид предизвестие за приближаването на един нов начин на живот“.

В такъв случай колко са днес чудесата на света? Седем, осем или петдесет? Верният отговор е, че всеки четящ човек „вижда“ и подрежда своите чудеса на света и номерацията им варира според „окото на ума“.

 

КАКВО Е ABUJET?

Разнолика и любознателна група български журналисти и писатели, които поставят акценти върху туризма у нас и по света – това е разшифрованото съкращение ABUJET – Българската асоциация на журналисти и писатели с интерес към туризма. Асоциацията е само на една година, когато става пълноправен член на FIJET – Международната федерация на журналисти и писатели в областта на туризма, а в наши дни – и в Управляващия борд. ABUJET връчва престижната награда „Златната ябълка“ всяка година на градове, които имат принос към световната цивилизация. У нас през 1979 г. „Златната ябълка“ отива в Рилския манастир, а през 2016 г. – в Пловдив. В момента ABUJET наброява 60 души.

Пътешественическите книги, издадени от членовете на ABUJET, са няколко стотици. А публикациите в печата, телевизионните предавания, радиопоредиците, блоговете и специализираните уебсайтове са хиляди.

ABUJET е основана преди повече от 65 години от Валери Петров, Богомил Райнов, Богомил Нонев. След тях са постъпили Ясен Антов, Емил Александров, както и отишлият си неотдавна от този свят почетен председател Максим Минчев (1953 – 2020).

 

Автор:
Елица Пенова
Публикация:
08.06.2022 г. 15:19
Етикети:
пътеписипредставяне на книгаКнигомания
български журналисти пътешественици
„Антология на миражите"
ABUJET
Посетено:
1402
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34864-antologiya-na-mirazhite-sabra-50-patepisa-za-chudesata-na-sveta-razkazani-ot-balgarski-zhurnalisti-pateshestvenitsi