Издания / премиери

Книгата „Истинските избори“ на Фредерика Матюз-Грийн ще бъде представена на Пролетния базар на книгата

3 юни 2022, 12:00 ч., градинката пред НДК, Литературен кът на книжното изложение

Книгата „Истинските избори“ на Фредерика Матюз-Грийн ще бъде представена на Пролетния базар на книгата

 

◊ ПОКАНА

Книгата „Истинските избори“ на Фредерика Матюз-Грийн ще бъде представена на Пролетния базар на книгата 2022

Издателство „Омофор“ има удоволствието да покани читателите от столицата на представянето на най-новото заглавие от своя каталог: „Истинските избори. Алтернативи на аборта. Да се вслушаме в жените“  на американската авторка Фредерика Матюз-Грийн.

Името ѝ няма нужда от специално представяне – нейните дълбоко въздействащи публицистични текстове, посветени на православната вяра и живот, са познати и на българската публика. Като талантлив писател тя е популярна в цял свят с книгите и широката си обществена дейност. Това, което може би не е известно на мнозина, е опитът на авторката от феминисткото движение, чиято активистка е била в младежките си години, както и ролята ѝ в борбата за узаконяване на аборта в САЩ. Години по-късно последиците от успеха и вълната от аборти, която залива американското общество, я карат да преосмисли своите позиции и да изследва по-дълбоко този феномен. Тя продължава да бъде застъпник за правата на жените, но на страната на живота.

„Защо?“ и „Как?“ са най-важните въпроси в тази книга. Защо жени с различна етническа принадлежност, възраст, образование и социално положение се изправят пред аборта като единствено възможен начин да преодолеят нежелана или проблемна бременност. И – преди всичко – как може да им се помогне.

Универсален отговор на „Как?“ няма, но Фредерика Матюз-Грийн поставя началото на разговор, в който този въпрос да бъде достатъчно често разискван, така че да се създадат условия за полезното взаимодействие между непримирими доскоро нагласи и позиции, и предприемането крачка по крачка на необходимите действия по един различен и съвсем не лек път.

Авторката съзнателно остава встрани от шумния, често грозен и изчерпал се до безнадеждност спор относно абортите, който се води от десетилетия. Отвъд патоса и оглушителните лозунги „за“ и „против“, тя заема всъщност най-трудната позиция – намирането на решение.

Ако има нещо, с което „воюва“ тази книга, то е най-вече безразличието – отегчението на всеки „типичен представител на онези, които просто искат да сменят канала“. Резултатите от проучванията, поместени в края на книгата, са повече от красноречиви, но не те биха могли да ви накарат да се замислите, да се почувствате съпричастни и ангажирани, да поискате да узнаете повече, да не сменяте канала.

Думите на жените, участвали в групите за споделяне, съкровените човешки истории, разказите за парализиращия страх, безсилието, унижението, болката – физическа и емоционална, неописуемата вътрешна борба, чувството за вина, самотата и скръбта – те са главният герой тук, не е възможно да ви оставят безучастни, но е възможно да ви поведат в посока, различна от безполезната размяна на възражения, обосновани не опитно, а чрез добри намерения; посока, различна от празната полемика
„в името на жената“, в която жената на практика отсъства.

Макар да е написана в началото на деветдесетте, „Истинските избори“ звучи изненадващо актуално за България днес. По някакъв начин дори изпреварва събитията: групите за подкрепа на жените, психологическата помощ, предоставяна на жените с проблемна и нежелана бременност и такива, преживели аборт, организациите, които изследват проблема и се занимават със здравна просвета, доброволческите организации за помощ на самотни майки и т.н. при нас все още са непознати. Българската жена има за първи и единствен отговор на своята безизходица правото на аборт.

Надяваме се, че книгата на Фредерика Матюз-Грийн не само ще помогне на жените, изправени пред избор, за по-задълбочено осмисляне на тяхната ситуация и възможните решения, но и ще привлече вниманието на цялото общество към тази тежка, сложна и важна тема, в чиято основа стои човешкият живот.

Представянето на „Истинските избори“ ще се състои в рамките на Културната програма на Пролетния базар на книгата 2022 на 3 юни (петък), в Литературния кът на книжното изложение, началото е от 12:00 ч.

Книгата ще представят преводачът на изданието Персиана Пастухова-Личева и редакторът Ралица Кръстева.

Персиана Пастухова-Личева е преводач по професия, пътешественик по душа, презвитера по призвание, през останалото време – майка на три деца. Завършила е приложна лингвистика с английски и руски език и конферентен превод с английски език във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Работи като преводач близо 15 години, през които се е срещала с най-разнообразна тематика – технически, юридически, маркетингови текстове. За добро или лошо, при много от тях машинните преводи успяват както да помогнат, така и да изместят в значителна степен човешкия труд. Но Персиана вярва, че художественият превод засега остава сфера, където усетът, разсъждението и дори житейският опит остават несравним съюзник на преводача при срещата му с текста на чужд език.

Ралица Кръстева е завършила СУ „Св. Климент Охридски“ през 1998 г. със специалност „Българска филология“. В периода 1992–1993 г. работи като преподавател по френски език. Книжар с дългогодишен опит, от 2012 до началото на 2020 г. е управител на ателие-книжарница „Къща за птици“ в София. Публикува авторски и преводни текстове в сп. „Свет“. Координатор е във Фондация „Покров Богородичен“, литературен сътрудник към издателство „Омофор“, редактор към сайта „Православие БГ“ и сп. „Свет“.

КЪДЕ: Пролетен базар на книгата 2022, градинката пред НДК, Литературен кът на книжното изложение

КОГА: 3 юни (петък), 12:00 ч.

Очакваме ви!

Автор:
Издателство "Омофор"
Публикация:
31.05.2022 г. 11:51
Етикети:
Пролетен базар на книгатапредставяне на книгаИздателство "Омофор"
Фредерика Матюз-Грийн
Персиана Пастухова-Личева
„Истинските избори“
Посетено:
592
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34823-knigata-istinskite-izbori-na-frederika-matyuz-griyn-shte-bade-predstavena-na-proletniya-bazar-na-knigata