Издания / премиери

Чавдар Ценов с премиера на „Старецът трябва да умре“ на Пролетния базар на книгата в София

Повестта ще представят Георги Ангелов – преводач и журналист, и Иглика Трифонова – филмов режисьор и сценарист

 

◊ ПОКАНА

Премиера на „Старецът трябва да умре“ от Чавдар Ценов на Пролетния базар на книгата в София

На 3 юни (петък) от 15:00 часа на сцената на културната програма на Пролетния базар на книгата ще бъде представена новата повест на Чавдар Ценов „Старецът трябва да умре“, която излиза с логото на издателство РИВА.

Повестта ще представят Георги Ангелов, преводач и журналист, и Иглика Трифонова, филмов режисьор и сценарист. За второто издание на романа на автора „Кучета под индиго“ ще говори Ани Бурова, литературен критик.

Повестта „Старецът трябва да умре“ разказва за това как след като цял ден са работили по общия си превод, всяка привечер двама мъже тръгват на разходка из града. Единият е писател, разказва как и защо е написал повест върху отломките от потънал в миналото сценарий. Разходка след разходка – покрай разказа за сценария и повестта разкрива и част от живота си.  

Пред другия – съпреводач по неволя, но събеседник по желание – се заплита и разплита мрежа от обстоятелства, преживявания, съкровени моменти, събитийни подробности, неизтлели чувства.

Спомените на писателя за писането и живота се редуват с откъси от самата повест, с отзвука ѝ в събеседника му, едновременно привличан и отблъскван от разказваното, а и от самия писател. Неусетно героите пренареждат възприятията си пред наближаващата старост и неосъществените блянове, размишляват за баналността на непознатото, за невъзможното съчетание: лек живот – писане на проза, за смесването на изкуството с живота и за какво ли още не.

Лъжец ли е главният герой? Егоцентрик, обичащ да скандализира, или очарователен фантазьор? Налудничави предположения ли го безпокоят на прага на старостта, или внезапно просветление го е споходило и той задрасква една след друга тежките си самозаблуди? Едва ли отговорите могат да бъдат еднозначни. А и възможно ли е смисълът да бъде ясно разграничен от процеса на неговото проумяване?

Отговор на тези въпроси ще намери за себе си всеки от читателите на „Старецът трябва да умре“.

Чавдар Ценов е автор на книгата „Удавената риба“, наречена съчинение, на сборниците с разкази „Черно под ноктите“, „Щраусовете на Валс“ и „Другата врата“, на романите „Кучета под индиго“ и „Накъде тече реката“, както и на сборника с малки новели „Отклонения наесен“.

Книгите му са номинирани за много награди, сред които Роман на годината, „Елиас Канети“, „Перото“, „Хеликон“. Два пъти е награждаван с Националната литературна награда „Христо Г. Данов“ (2015 и 2019 г.), получавал е Годишната награда на „Портал Култура“, наградата на „Литературен форум“, а през май 2019 г. проф. Светлозар Игов му присъжда „Дъбът на Пенчо“ за неговата проза. Негови разкази са превеждани на унгарски, немски, испански и македонски език.

 

Повече за издателство Рива:

Създадено през 1990 г., РИВА е едно от първите частни издателства в България. Неговата тематична програма е ориентирана към историята, философията, обществените науки, художествената литература от български и чуждестранни автори, гръцката и латинската епиграфика, музикологията. РИВА публикува световни и български писатели, трудове на учени и изследователи с международен престиж.

 

 

Автор:
Издателство Рива
Публикация:
01.06.2022 г. 12:04
Посетено:
709
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34821-chavdar-tsenov-s-premiera-na-staretsat-tryabva-da-umre-na-proletniya-bazar-na-knigata-v-sofiya