Издания / премиери

Наследница на Яне Сандански представя книга за него на 30 май

30 май, 17.30 ч., Галерия-книжарница „София-прес“

Наследница на Яне Сандански представя книга за него на 30 май

 

Зоя Дюбоа Санданска представя книгата „150 години Яне Сандански“

Как се доказва българският произход на Яне Сандански? Много лесно: с биографични факти. С това се е заела неговата прапраплеменица Зоя Дюбоа Санданска, написвайки книгата „150 години Яне Сандански“.

За Царот на Пирина (както е бил известен) са изписани хиляди страници у нас и в чужбина, съществен е приносът на Мерсия МакДермот, чиято книга „За свобода и съвършенство“ излиза у нас още през 1987 г. Но през март 2020 г. издателство Le Lys Bleu (Франция) я издава на френски под заглавие „За свобода и съвършенство – биография на Яне Сандански“ и тя се превръща в бестселър в Париж по време на епидемията. Преводач на текста е именно Зоя Дюбоа Санданска.

Вдъхновена от богатата си кореспонденция с Мерсия МакДермот и от положителните отзиви във френската преса, тя решава да напише своя книга. Съпругът ѝ – Жак Дюбоа – който много харесва България и неспирно разказва за нейната красота, история и литература, ѝ дава идеята да открият издателска къща, която наричат „Царот на Пирина“.

През март 2022 г. излиза биографичната книга „150 години Яне Сандански“, в която е проследен подробно с документи, снимки и свидетелски разкази пътят на израстването му.

Премиерата на книгата с участието на Зоя Дюбоа Санданска, литературния критик Анжела Димчева и барда Иван Ненков ще се състои в Галерия-книжарница „София-прес“ на 30 май от 17.30 ч.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
30.05.2022 г. 12:04
Етикети:
Иван НенковАнжела Димчевабиографична книга
представяне на книга „150 години Яне Сандански“
Зоя Дюбоа Санданска
Посетено:
770
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34810-naslednitsa-na-yane-sandanski-predstavya-kniga-za-nego-na-30-may