Издания / премиери

"Разкажи за твоята България" - сборник с над 70 есета, портрети, пътеписи, изследвания

Най-доброто от 6 издания на проект "Работилница за репортери"

 

Излезе от печат книгата „Разкажи за твоята България“, събрала таланта на 71 автори от цялата страна

На 24.05.2022 г., „Разкажи за твоята България“ влезе в продажба на преференциална предпремиерна цена. Официалното представяне на книгата ще се състои на 13 юни в кино „Кабана“ в София. Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община – Лятна програма и е част от културния календар на Столицата за 2022 г.

 Всеки, който желае да разгърне предпремиерно страниците на „Разкажи за твоята България“, може да поръча книгата ТУК, на специална цена, с безплатна доставка до офис на куриер.

Емоционално пътешествие из необятната красота, история и култура на нашата родина, „Разкажи за твоята България“ е сборник с есета, портрети, пътеписи, проучвания, изследвания и представяния, на участниците в ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери“, организиран от новинарския портал EspressoNews.bg и Фондация „Добрият пример“.

В книгата са включени произведенията на над 70 млади таланти от цялата страна, които са участвали в изданията на журналистическия конкурс обучение, организиран ежегодно от медията от 2016 г. насам.

„Съдържанието, което ще прочетете в „Разкажи за твоята България“, ще ви даде възможност да видите нашата България през очите на младите, търсещите, копнеещите, тези, които ще я пресъздават и изграждат през следващите години. Със сигурност ще я видите различна, специална и забележителна. Ще усетите цялата палитра от чувства, водили перата им. И съм сигурна, че и вие ще се влюбите в тях.

Когато се потопите в таланта на нашите автори, няма как да не се изпълните с надежда и вяра, че в нашата България растат много умни, търсещи, ангажирани, талантливи млади хора, с гражданска позиция, с широк светоглед и с България в сърцето“, споделя Десислава Василева, създател и вдъхновител на проекта „Работилница за репортери“.

За „Разкажи за твоята България“:

„Това, което държите в ръцете си, а скоро ще носите и в сърцето си, са пламъчетата талант, които открива, насърчава и представя екипът на EspressoNews. В работилницата се работеше неуморно, даваха се съвети, имаше срокове, състезание, победители. Коваха се статии, гравираха се имена за интервюта, бродираха се пътеписи, сглобяваха се репортажи. И се учеше занаят.“
~ Доника Ризова, жури и ментор на проекта от създаването му през 2016 г.

 „Разкажи за твоята България“ е сборник от есета, пътеписи, портрети, проучвания, изследвания и представяния. Макар да са доста различни по своите характеристики, тези жанрове имат нещо много общо – всички те се отнасят за хората. И за живота.

В този смисъл „Разкажи за твоята България“ е една великолепна и пъстра снимка в текст на нашия живот и на нашите хора в нашата България. Снимка, написана от нашите млади хора. Снимка, която си заслужава да се прочете и запази в албума на нашата история.“
~ Калина Влайкова, ментор и обучител в „Работилница за репортери“ през 2020 г., 2021 г.

 

Повече за „Работилница за Репортери“:

 „Работилница за репортери“ е онлайн журналистически конкурс-обучение, предназначен за ученици от 9. клас до 12. клас, който се организира от портала за новини Espressonews.bg. Основните цели на проекта са: да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане; да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономически потенциал на България; да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.

 Победители в досегашните издания на „Работилница за репортери“ са: Василена Сайчева, възпитаник на ПГ „Велизар Пеев“, град Своге - победител в първото издание на конкурса през 2016 г.; Симеон Симеонов, възпитаник на СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, град Годеч - победител в „Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България“; Ани Павлова, възпитаник на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и Теодора Александрова, възпитаник на ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца - победители в третото издание на конкурса „Работилница за репортери 2018 - Родова памет“, Елина Алипиева, възпитаник на ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца - победител в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“, Калина Александрова, възпитаник на ЧНГ „Ерих Кестнер“, гр. София - победител в петото издание на конкурса „Книга на спомените“ и Емили Караколева, ученичка в 22 СЕУ „Георги Раковски”, гр. София – победител в шестото издание на конкурса „Поглед към доброто“.

Най-добрите участници в проекта по традиция получават редица награди от партньори на проекта, сред които и журналистически стажове и гостувания в местни и национални медии. Най-изявените участници в конкурса получават възможността да се обучават в желана от тях дисциплина в катедра „Медии и обществени комуникации“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), без полагане на задължителния изпит по „Български език и литература“. От 2017 година „Работилница за репортери“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел, която предоставя и голямата награда за победителя в конкурса - пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент.

 

 

Автор:
Десислава Василева
Публикация:
28.05.2022 г. 11:34
Етикети:
кино "Кабана"EspressoNews.bg
Лятна програма на Столична община
Проект "Работилница за репортери"
Фондация "Добрият пример"
Посетено:
993
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34782-razkazhi-za-tvoyata-balgariya-sbornik-s-nad-70-eseta-portreti-patepisi-izsledvaniya