Издания / премиери

Представяне на „Утеха за голите“ от Давор Стояновски

18 май, 18:30 часа, Културно-информационен център на Р Северна Македония в София

Представяне на „Утеха за голите“ от Давор Стояновски

 

◊ ПОКАНА

Представяне на романа „Утеха за голите“ от Давор Стояновски

На 18 май (сряда) 2022, 18:30 часа, в КИЦ на РСМ в София ще бъде представена книгата „Утеха за голите" от един от най-признатите млади македонски писатели Давор Стояновски. В присъствието на автора, за книгата ще говорят издателят Пламен Тотев (Издателска къща „Персей") и преводачът Таня Попова.

Книгата е номинирана едновременно за Наградата за литература на Европейския съюз и най-голямата награда за литература в Северна Македония – „Роман на годината" (писателят вече я е печелил веднъж, а всичките му досегашни четири романа са номинирани за нея).

„Утеха за голите" е роман за изгубената, неосъществена и нещастна любов. Но той докосва и темите за вечността и безсмъртието, за щастието и радостта в живота, за търсенето на утеха в най-мрачните периоди на човека. Това е историята на един от най-добрите шахматисти в света, немеца Райнер Кестинг, и причините за внезапното му оттегляне от състезателната дейност.

Една неочаквана среща и това, което научава от непознат за него човек, преобръщат изцяло живота му и го връщат назад във времето, към една почти забравена любовна авантюра с омъжена жена. Оказва се, че е имал син, за когото не е знаел, и който междувременно е починал на трийсет и четири години. От това произтичат редица събития, които карат главния герой да преосмисли изцяло живота си, да осъзнае грешките в отношенията с най-близките си хора.

Ако отминалите събития приличат на изиграна партия шах, след която фигурите се подреждат в начална позиция, тогава на какво прилича настоящето? Вероятно на вече започната партия, в която очакваме хода на противника. И винаги е придружена от надеждата, че ще се появи вторият играч, за да не останем в позиция без никакъв изход.

Има ли категорични отговори за това дали сме постъпили правилно в миналото? Дали е възможно помирението ни на онзи свят, ако не сме сторили това на този? Дали може да бъде обвинен някой за обекта на неговата страст? Коя е истинската ни любов? Това са само част от въпросите, които Стояновски задава в книгата си.

 

Автор:
КИЦ на Р Северна Македония
Публикация:
18.05.2022 г. 11:37
Етикети:
КИЦ на Р Северна МакедонияТаня Поповароманпредставяне на книга
Давор Стояновски
Издателска къща „Персей"
„Утеха за голите“
Посетено:
669
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34710-predstavyane-na-uteha-za-golite-ot-davor-stoyanovski