Издания / премиери

Представяне на поетичната книга „Магистрала номер две“ от Даниел Калабрезе

Книгата ще представи Патриция Николова

Представяне на поетичната книга „Магистрала номер две“ от Даниел Калабрезе
 
 
◊ ПОКАНА
 
Издателство "Ерго" и Дада Бар София Ви канят на представянето на двуезичната поетична книга „Магистрала номер две“ и среща с автора Даниел Калабрезе. Книгата е преведена от испански от Радина Димитрова.
 
Събитието ще се състои на 18 май, сряда, от 18:30 часа, в Дада Бар София, ул. "Георги Бенковски" 10. Книгата ще представи Патриция Николова.
 
Даниел Калабрезе (1962) е аржентински поет, роден в град Долорес, провинция Буенос Айрес. Понастоящем живее в Сантяго де Чиле. Първата му книга „Странстващото лице“ е отличена с наградата Alfonsina Storni. Следват „Бъдеща пепел“, „Писание върху тухла“, „Еднодневни пътешествия“ и „Ръждиварий“. Последната печели една от наградите на Националния фонд за изкуства на Аржентина.
 
Стихосбирката му „Магистрала номер две“ е удостоена с премията Revista de Libros [Списание за книги] в Чили и е публикувана в Испания с пролог от Раул Зурита в престижната колекция „Поетичен визьор“. Италианската версия е номинирана за Premio Camaiore Internazionale сред петте най-добри чуждестранни творби. Най-новата книга на Даниел Калабрезе е Compás de espera [Празни тактове] (Кордоба, 2022). Антологии с негови стихотворения са публикувани в няколко испаноговорящи страни. Творчеството му е частично преведено на английски, италиански, френски, китайски, японски, португалски и български език. Даниел Калабрезе е основател и директор на „Аереа“ - испаноамериканско списание за поезия.
 
 
"Чисти, ранени и често майсторски, разгърнати в един от най-забележителните цикли в съвременната поезия, стихотворенията от „Магистрала номер две“ на Даниел Калабрезе са истински триумф на поезията, разбирана като изкуство не на думите, а на онова, което думите никога не са били в състояние да ни кажат.
 
Тази стихосбирка чертае маршрут, който е едновременно географски и мисловен, биографичен и метафизичен, и който в крайна сметка се възвишава като всеобхватна метафора за живота, за пътуването, а оттам и за изгубването.
 
Вдъхновението за нея идва от един конкретен пейзаж, затова е проникната от странна религиозност, от носталгия по някакво несъществуващо място, по едно време, към което човек никога няма да се върне, така както никога не влиза два пъти в една и съща река. Тази радикална невъзможност се таи в общото начало на утопията, мечтата и злощастието."
~ Раул Зурита
 
Автор:
Организаторите
Публикация:
13.05.2022 г. 12:50
Етикети:
поезияпредставяне на книгаИздателство "Ерго"
Радина Димитрова
Даниел Калабрезе
„Магистрала номер две“
Посетено:
633
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34676-predstavyane-na-poetichnata-kniga-magistrala-nomer-dve-ot-daniel-kalabreze