Издания / премиери

Премиера на "Да се откажеш от рая" от Джак Гилбърт

13 май, 18:30 часа, Младежки театър "Николай Бинев" - Камерна зала

Премиера на "Да се откажеш от рая" от Джак Гилбърт

 

◊ ПОКАНА

Премиера на "Да се откажеш от рая" от Джак Гилбърт

Стихосбирката на Джак Гилбърт "Да се откажеш от рая" на Издателство за поезия ДА е в превод на Димитър Кенаров. Художник - Надежда Олег Ляхова.
 
Книгата ще бъде представена от преводача Димитър Кенаров и редакторката на превода Надежда Радулова.
 
Джак Гилбърт е роден през 1925 г. в град Питсбърг, щата Пенсилвания. Работи като пътуващ търговец, служител във фирма за борба с вредителите, металург. През 1962 г. излиза дебютната му стихосбирка, която го превръща в литературна знаменитост, но скоро след това той напуска САЩ и се оттегля от обществения живот. През следващите десетилетия живее в Италия, Гърция, Англия, Дания. За цялата си кариера публикува пет стихосбирки, всяка от които е оценена високо, макар че самият Гилбърт остава в публична сянка. Четвъртата му книга, „Да се откажеш от рая“, получава Националната награда на критиците на САЩ.
 
„Известен с отказа си от известност“, както пише „Ню Йорк Таймс“ по повод смъртта му през 2012 г., Джак Гилбърт е един от скритите диаманти на американската поезия. Писателката Меган О’Рьорк го описва по следния начин: „Гилбърт не е просто забележителен поет. Той е поет, чиято прямота и яснота ще се харесат на много читатели... Поет извън времето си, който практикува поетика на чистотата в един все по-какофоничен свят – лиричен призрак на една неслучила се литературна история“.
 
Автор:
Издателство за поезия ДА
Публикация:
13.05.2022 г. 11:09
Посетено:
679
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34674-premiera-na-da-se-otkazhesh-ot-raya-ot-dzhak-gilbart