Издания / премиери

Представяне на стихосбирката “В сянката на обелиска“ от Катерина Ненчева

Част от програмата на Майските празници на културата на НЧ "Св. св. Кирил и Методий 1924"

Представяне на стихосбирката “В сянката на обелиска“ от Катерина Ненчева

 

◊ ПОКАНА

Представяне на стихосбирката “В сянката на обелиска“ от Катерина Ненчева

Скъпи приятели, ако не сте успели да присъствате на първото представяне на стихосбирката “В сянката на обелиска“ (изд. "Многоточие") на видинската авторка Катерина Ненчева, заповядайте на 17 май, вторник от 18.00 часа в Народно читалище “Св. св. Кирил и Методий 1924" Красна поляна, София.

Водещ: Георгина Георгиева

Представянето на стихосбирката ще бъде със специалното участие на народната певица Мария Георга, както и танцови школи към Народно читалище “Св. св. Кирил и Методий” Красна поляна, София.

Събитието се провежда в рамките на Майските празници на културата на НЧ "Св. св. Кирил и Методий 1924" и се организира съвместно с Импресарска кастинг агенция OSCAR.

„В сянката на обелиска“ е поредната, пета стихосбирка, на видинската поетеса  Катерина Ненчева. Нейните стихотворения събират в себе си разнообразие от мисли, почерпени от „ствола на живота“, в тях наред с красотата и нежността, има и отрицание и разочарование от провала на съвременните морални ценности. Чрез  похватите на поетичното слово тя успява да изрази личната си гражданска позиция  за настоящето и неговото тъмно лице. Стиховете ѝ съдържат разбираема житейска философия в един открит разговор с нейното вътрешно „аз“ и бунтът му срещу деградацията на човешката духовност. Поетичната ѝ арфа пресъздава с похвата на римите отрицанието на авторката срещу  съвремието ни, в което „героите с подлеци са заменени“, а светът „диша в собствена поквара“. Тук липсва всякаква патетичност, и желание да бъде съдник, но в тези стихове личи болката и разочарованието ѝ от този цялостен срив на моралните ценности. Но всичко това е само една малка част от нейната творческа мисъл. Многообразието на темите, които тя е развила в своите стихотворения, показват поетичната ѝ наблюдателност и дарбата да облече в думи онези житейски ситуации, покрай които мнозина минават, без да осъзнават и видят. Наред с тези нейни морални разочарования, тя пресъздава възхитата си от природата и духовните (и материални) следи, оставени от нашите предци. Тя осветява в стиховете си и отношението си към любовта, която в днешното объркано съвремие, често е последвана от разочарование.

Авторката Катерина Ненчева притежава умения да облича в думи своя духовен поетичен мироглед, чрез който успява да докосне читателите си. Естетиката в стиховете ѝ насочва по ненатрапчив начин към красиви мисли и чувства, които достигат и до разума и до сърцето. Там всеки  може да намери нещо, което ще го развълнува и да остави мъничка следа в душата му. Трите раздела на стихосбирката „В сянката на обелиска“ събират букет от поетични откровения, които подбуждат към размисъл всеки, който се вълнува от упадъка на духовни ценности, от природата, от нашето съвремие, нравствеността и любовта, в нейните променливи човешки взаимоотношения и много други.
~ Евелина Петрова

 

Катерина Ненчева  e  родена на 15.01.1959 г. в гр. Видин. Завършила e видинската гимназия с тогавашното име „Димитър Благоев“, след това Iнститут за детски учителки в гр .Русе, а по-късно и  Великотърновския Университет „Св. св. Кирил и Методий“ – Начална и предучилищна педагогика, със степен магистър. Работила е дълги години в сферата на предучилищното възпитание. През 2010 г. издава първата си стихосбирка „Кехлибар и надежда“,  през 2015 г. – “Цветни водоскоци“, през 2018 г. – „Глътка амброзия“, през 2020 г. „Небесни акведукти“, а съвсем скоро издава и поредната си стихосбирка – „В сянката на обелиска“.

Освен поезия, авторката пише и проза, като през 2017 г. издава сборник с разкази, със заглавие „Стъпки по пълнолуние“. По-голяма част от разказите са писани през периода на 80-те и 90-те години на миналия век. Ежегодно участва в поетичния конкурс „Доброглед“, в гр. Димово, като има издадени стихове във всяка книжка. Нейни стихове са публикувани в различни сборници. Има  участия и награди от литературни конкурси. Отличена е с първа награда за участие и в конкурса „Наздравица за любовта“, организиран от Община Асеновград – за 2022 г. Има и творчески публикации, свързани с работата ѝ, в списанията с професионална насоченост – „Дом, семейство , училище“ и „Предучилищно образование“.

Член е на Дружеството на СБП в гр. Видин и е редовен участник в ежемесечния Поетичен салон към читалище „Цвят“ в гр. Видин.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
10.05.2022 г. 14:36
Етикети:
Посетено:
991
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34654-predstavyane-na-stihosbirkata-v-syankata-na-obeliska-ot-katerina-nencheva