Издания / премиери

Никола Маринов представя "Изход на видовете" в София

9 май 2022, 18 ч., Чешки център

Никола Маринов представя "Изход на видовете" в София

 

◊ ПОКАНА

Премиера на сборника с кратки разкази "Изход на видовете" на Никола Маринов

На 9 май от 18 ч. изд. "Жанет-45" в партньорство с Чешки център София ще представи сборника с разкази на Никола Маринов - "Изход на видовете".

За книгата ще говори Камелия Спасова - поетеса, литературен критик и университетски преподавател. С участието на поетесата Надежда Радулова.

Из лабиринта от кратки истории, размишления, откровения в тази книга ни води един особен, препинателен герой: ?. Да, именно препинателен, защото е обозначен не с име, а с въпросителен знак, но и защото „препъва” нашето четене, озадачава вътрешния ни глас, огъва го в нямо, взиращо се питане. За себе си го нарекох Пан Дубито, т.е. Господин Съмнение (по някаква аналогия с Пан Когито на Збигнев Херберт). Наречете го както искате, но се оставете на този ходещ въпрос, вечно разпънат между въже и гълъб, небе и катедрала, да ви води. По пътя ще се преобразява във вехтошар, овчар, прилеп, супергерой, ще среща късния Валери Петров в парка, ще мине през планетата Омнихил... Ще ви помогне да стигнете там, за където още не знаете, че сте тръгнали. ~ Биляна Курташева

 

Никола Маринов е роден в София през 1988 г. Завършва философия в СУ „Св. Климен Охридски”. Публикувал е стихотворения в „Литературен вестник”. Негова музика е издадена в българския фрий нет лейбъл mahorka.org под псевдонимите wayab и kanalen pluh.

 
Автор:
Чешки център София
Публикация:
08.05.2022 г. 11:25
Посетено:
714
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34636-nikola-marinov-predstavya-izhod-na-vidovete-v-sofiya