Издания / премиери

„Различната българска литература“ в памет на Петя Дубарова

Финал на критическото четене на П. Вежинов, Г. Марков, П. Дубарова, Р. Риърдън в ЕГ „Гео Милев“ - Добрич

„Различната българска литература“ в памет на Петя Дубарова

 

„Различната българска литература“ в памет на Петя Дубарова

По Великден издателство „Ерго“ представя на вниманието на своите читатели електронно интерактивно издание на ученици от ЕГ „Гео Милев“ – Добрич. Книгата включва есета и доклади от „Творческа лаборатория: Различната българска литература“ към ЕГ „Гео Милев“ – Добрич с ръководител Дияна Боева, разпространява се безплатно и може да бъде изтеглена от всеки, след регистрация в сайта и закупуване безплатно чрез „количка“: ТУК. В сборника участват авторите: Иван Друмев (12. „б“), Симона Колева (12. „а“), Гергана Василева (12. „а“), Йоанна Ненкова (12. „а“), Адриана Иванова (12. „г“), Мария Боева (11. „е“), Яна Костадинова (12. „г“), Дияна Боева. Изданието е в памет на поетесата Петя Дубарова, която тази година трябваше да навърши шестдесет години.

Повечето от текстовете печелят награди и са представени на седмото и осмото издание на Ученическите научни сесии на УчИ-БАН, които са част от Националния календар на МОН. На фокус са съвременни автори: Петя Дубарова, Георги Марков, Павел Вежинов, както и великият Чарли Чаплин, известният филм „Чудо“ (вече в задължителната подготовка на американските училища), и авторът на бестселъри по митологични сюжети Рик Риърдън. Възможно е дори да се надникне в измислената „тетрадка по фантастика“ на Петя Дубарова, в която се откриват стиховете за деца на Силвия Плат. Или да се прочете текстът на ръководителя на лабораторията Дияна Боева, писан за сборника от серия „Обществени комуникации“ на ШУ „Епископ Константин Преславски, бр. 11: „Конспектът по литература в гимназиална степен: между идеологията, провокацията и скандала“.

За други ще е интересна анкетата с Любен Марков, Димитър Бочев и Димитър Кенаров, която учениците са провели при подготовката на докладите си за Георги Марков. Записът на първата част: ТУК.

Книгата е с практическа насоченост, провокира въображението, дава поле за размисъл и лична изява, разказва какво се случва със съвсем млади хора след четенето на „Репортажите“ и „Бариерата“.

Сборникът е предназначен за широк кръг читатели, изкушени от хуманитарното знание, студенти филолози, педагози, методисти, ученици, защото показва как съвременността може да придобие лице през погледа на група гимназисти.

Емоционален момент в цялото са и картините (акварел, темпера, акрил и компютърна графика) на гимназистите от модул „Изобразително изкуство“ по стихотворения на Петя Дубарова. Техен ръководител е Рени Игнатова.

„Четохме, писахме, рецитирахме, спорихме, карантинираха ни, боледувахме, рисувахме, снимахме, уморявахме се… и беше вълнуващо!“ – споделя ръководителят на творческата лаборатория Дияна Боева.

Художник на корицата Никол Димитрова от 11. „е“.

 

Автор:
Издателство „Ерго“
Публикация:
25.04.2022 г. 12:08