Издания / премиери

Софийска премиера на “Среднощни откровения” - новата стихосбирка на Атанас Янев

Младият поет ще представи поетичната си книга на 26 април в Dada Bar

Софийска премиера на “Среднощни откровения” - новата стихосбирка на Атанас Янев

 

◊ ПОКАНА

Заповядайте на 26 април (вторник), от 19 часа, в  Dada Bar - ул. "Георги Бенковски" № 10 в София на премиерата на “Среднощни откровения” – третата стихосбирка на младия поет Атанас Янев.

“Среднощни откровения” (2021) е книга която съдържа стихове, посветени на любовта. Авторът използва основно класически стихотворни форми и изразни средства, като в този ред на мисли остава верен на своя стил, който се опитва да наложи още с първите си две поетични книги – “Мъгла от стонове” (2015) и “Лазурът се разлисти” (2018).

Любовната лирика на Атанас проговаря след тригодишна пауза от момента, в който излиза последната му стихосбирка. Новата книга стават факт благодарение на издателство “Палмира”. Редактор е Николая Янева, а дизайнът е реализиран от Георги Альошев.

Младият поет решава да направи една своеобразна изповед пред читателите още в началото на книгата чрез своето “кратко лирично отклонение”. Ето и част от него:

“Реших да направя това кратко лирично отклонение, защото почувствах необходимостта да се изповядам пред Вас, отделно от стиховете, които ще започнете да четете след няколко минути.

Изминаха цели три години, откакто на бял свят се появи втората ми стихосбирка „Лазурът се разлисти“ (2018). През това време, в определени моменти, въпреки че продължавах да пиша, започнах да се отдалечавам от думите. Постепенно станах чужденец в тяхната малка държава – пространство, което бях създал за себе си, за да бягам от себе си, другите и света. На няколко пъти се отказвах от моята жена, сродната ми душа – Поезията. Тя правеше същото с мен. Знаех, че в такава ситуация обичта ми към Нея е престъпление и че нямам нужда от официална присъда, за да излежа наказанието си: достатъчно беше, че се осъждах сам. Който е чел Достоевски, ще ме разбере.

Самият аз прекрасно разбирах, че една жена или трябва да я обичаш безусловно, или трябва да си готов да я загубиш. И тогава започнах да осъзнавам разликата между любов и обич в контекста на нашето съвремие. Любовта масово се бе превърнала в желание за притежание и егоизъм; в една разумно сключена сделка; в задължително условие за измамно щастие; в удобен инструмент за ненужна показност.

Обичта се радваше на огромен дефицит между хората. А Обич е, когато единственото ти желание е да споделяш, а не да притежаваш; да си привързан, а не зависим; да обичаш повече, отколкото теб те обичат; дори да обичаш тогава, когато теб не те обичат.

По този начин намерих сили в себе си да се завърна към Поезията, да я обикна отново. Тя направи същото с мен. И така се появи идеята да издам тази стихосбирка, която съдържа любовна лирика, писана в периода 2018-2021 година.” ~ Атанас Янев

 

АПОСТОЛ

Погледнах те през стъклен похлупак,
потърсих те край спомени предишни,
в усмивката на онзи слънчев мрак,
пред който всяка дума бе излишна.

Повярвах в теб след всички празни речи,
с които този свят ни деформира.
Да бъда друг така и не понечих,
но и до днес не спрях да те намирам

в прегръдката на мак червеноок,
във вярата, че може да е просто –
ако след време се превърнеш в Бог,
то аз ще се превърна във апостол.

Из “Среднощни откровения”

 

Атанас Димитров Янев е роден през 1993 година в град Казанлък в каракачанско семейство. Определя себе си като АПЧ (активно пишещ човек) и е дълбоко убеден, че това е неговото призвание: занимава се с поезия, проза, публицистика, киносценаристика, копирайтинг.

През 2012 година завършва Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” – град Казанлък като първенец на випуска, а по-късно и право в Юридическия факултет на Софийския университет. Дипломира се и като SEO & SEM Expert от SoftUni Digital. Понастоящем се развива професионално в областта на дигиталния маркетинг и работи като SEO специалист, но се занимава още с Google реклами (Google Ads) и Copywriting.

За личното си творчество споделя, че има отличия от различни литературни конкурси, както и три издадени стихосбирки. В края на 2015 година излиза първата му книга с поезия – „Мъгла от стонове”. От февруари 2016 г. е колумнист в сайта actualno.com, където публикува статии на разнообразна тематика като има и публицистични материали в регионални, и национални медии.

През 2017 година печели Първа награда от Националния конкурс за млади поети „Димитър Бояджиев“ (наградата е издаване на стихосбирка), Втора награда от Единадесетия национален литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов“ и Трета награда от Шестнадесетия национален конкурс за поезия „Искри над Бяла“.

През 2018 година с финансовата подкрепа на община Пазарджик е издадена втората му стихосбирка, озаглавена „Лазурът се разлисти” – Голямата награда от конкурса „Димитър Бояджиев“. През 2021 г. става факт и третата му поетична книга – „Среднощни откровения“ (любовна лирика). Атанас е сценарист на документалния филм „На прощаване” (2018), посветен на Христо Ботев и редактор на книгата “Душата на номада” от Атанас Димитров Чанов, която разказва за историята на рода Чанас, неговия бащин род.

Повече за автора: https://atanasdyanev.com/

Събитието във Фейсбук: https://fb.me/e/3jDIXsxkv 

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
21.04.2022 г. 13:41
Етикети:
Атанас Яневстихосбиркапоезияпремиера на книга
“Среднощни откровения”
издателство “Палмира”
Посетено:
780
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34567-sofiyska-premiera-na-srednoshtni-otkroveniya-novata-stihosbirka-na-atanas-yanev