Издания / премиери

Известия на Русенския музей

В чест на изследователката Лиляна Мавродинова

◊ СЪБИТИЕТО

Излезе от печат десети том от поредицата „Известия на Русенския музей”.

Книгата е посветена на ст.н.с. І ст., д-р на изкуствознанието Лиляна Мавродинова - един от най-големите изследователи на Ивановските скални църкви, затова и обложката на том 10 е оформена с фотоси от емблематичните скални църкви.

28 научни съобщения в областта на етнологията, историята, археологията и естествената история са публикувани в „Известия на Русенския музей”. На Л. Мавродинова са посветени 13 статии, сред които материали за резиденцията на Червенския епископ през XV-XVI век, устройството и големината на замъка в Червен, неизвестна до този момент скална килия при пещерата Водна до село Табачка.

За първи път се публикуват разработки на британските студенти-археолози, участвали в проучването на Средновековния град Червен. В Известията се представят и някои новопридобити експонати в музея - архитектурни елементи от Сексагинта Приста и беотийски шлем. Последната историческа находка е дарение на Регионалния исторически музей от Атанас и Пламен Бобокови.


◊ ПОВЕЧЕ

Книгата се разпространява и извън пределите на страната ни. Практиката да се поддържа подобен обмен на литература с културните институции по света е възстановена след 1998 година.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
06.02.2007 г. 12:38
Етикети:
Посетено:
982
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/3456-izvestiya-na-rusenskiya-muzey