Издания / премиери

Представяне на „История на литературата на НРБ: Модели и практики“ със съставители Пламен Дойнов и Морис Фадел

20 април 2022 г., 17.00 ч., Нов български университет

Представяне на „История на литературата на НРБ: Модели и практики“ със съставители Пламен Дойнов и Морис Фадел

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ отправят покана за представяне на научно издание „История на литературата на НРБ: Модели и практики“ със съставители Пламен Дойнов и Морис Фадел на 20 април 2022 г. от 17.00 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е доц. д-р Морис Фадел, с дискутанти проф. Михаил Неделчев, проф. дн Пламен Дойнов и доц. д-р Йордан Ефтимов.

Сборникът събира материали от конференцията „Историята на литературата на НРБ: теория и методология", състояла се в Нов български университет на 29 юни 2021 г. Първият му дял съдържа аналитични разкази за различни периодизационни и литературноисторически модели, в които се помества литературата на НРБ. Вторият дял представя структури, жанрове, форми и някои авторски имена, вплетени в базисни текстове и в историческия разказ за литературата от епохата на комунистическия режим. В специален трети дял са включени рефлексии върху конкретен изследователски опит - статии, рецензии и разговори за проекти и книги, които през последните години активно мислят теоретическите предизвикателства и методологическите перспективи пред изследванията за литературата и културата на НРБ. Така сборникът прави едновременно равносметка и задава хоризонти, към които могат да се ориентират бъдещи литературноисторически разкази.

***
Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.

Автор:
Център за книгата
Публикация:
19.04.2022 г. 16:37
Посетено:
806
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34557-predstavyane-na-istoriya-na-literaturata-na-nrb-modeli-i-praktiki-sas-sastaviteli-plamen-doynov-i-moris-fadel