Издания / премиери

Христо Карастоянов - гост на "Четяща Стара Загора" 2022

Представяне на романа "Т като Ташкент" - 19 април, 18:00 ч., Регионален исторически музей

Христо Карастоянов - гост на "Четяща Стара Загора" 2022

 

◊ ПОКАНА

XVII Маратон "Четяща Стара Загора", Библиотека "Родина" и Издателство "Жанет 45"
представят
 
Христо Карастоянов и романа "Т като Ташкент".
 
Новият роман на Христо Карастоянов „Т като Ташкент“ ("Жанет 45", 2021) може да се чете като част от трилогия, която включва „Една и съща нощ“ ("Жанет 45", 2014) и „Животът няма втора половина“ ("Жанет 45", 2018). Същевременно той представлява и повествование, който разгръща по-общия политически контекст на събитията не само от двата романа, но и от трите книги на „Кукувича прежда“.
 
С „Т като Ташкент“ авторът постига онази плътност на дългогодишния свой интерес към един от най-мътните и преиначавани периоди от нашата история, която му позволява да създаде убедително и правдиво нейно тълкуване по художествено фикционален път.
 
Разказът проследява съдбата на български журналист, който с опеката на Държавна сигурност е допуснат в началото на 50-те години на ХХ век до дълбоко засекретени архиви, свързани със събитията в България от 20-те години на ХХ век. Разкриването на документалната истина за тях го отвежда до неочаквани срещи с фигури на миналото, но и до въпроса за съдбата на онези, които знаят истината. В един свят на задкулисие, в което дългата ръка на съветските тайни служби реди картите на българския публичен живот, независимо преди или след девети септември 1944, носителите на истината и на достойно поведение са обречени, а политическите играчи, които се възползват от ситуацията, пишат историята със своето дълголетие и липса на морал.
Младен Влашки
 
Романът е номиниран за Националната литературна награда "13 века България".
 
19 април, 18:00 часа, Регионален исторически музей
Вход свободен. Заповядайте!
 
 
Автор:
Библиотека „Родина” - Стара Загора
Публикация:
19.04.2022 г. 16:03
Посетено:
1387
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34549-hristo-karastoyanov-gost-na-chetyashta-stara-zagora-2022