Издания / премиери

Изложба и представяне на графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ в Пловдив

Част от програмата на Литературен фестивал "Пловдив чете"

 

Изложба и представяне на графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ в Пловдив

В Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив гостува изложбата по графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ (Изд. Кибеа). Изложбата представя 14 пана –  страници към комикса, който разказва историята на тримата български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, протестирали през 1968 против инвазията на Варшавския договор в Чехословакия. Изложбата може да бъде разгледана от 12 до 30 април във фоайето на Народна библиотека „Иван Вазов“.

На 20 април 2022 г. ще се състоят и две презентации на графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ в Пловдив.

Първата презентация ще бъде в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ от 13.30 ч., която ще бъде и партньор на събитието.  Модератор на събитието ще бъде бохемистката Росина Кокудева, дипломант на ПУ „Паисий Хилендарски“ и учител по БЕЛ в гимназията. Събитието ще се проведе с участието на учителите по история – Светла Караянева и Илияна Гечкова и ръководството на училището.

На 20 април от 17:30 часа ще се състои официалното представяне на графичната новела и срещата с автора ѝ Веселин Праматаров, както и с Александър Димитров – историк, герой от графичната новела и жив свидетел на събитията на 1968 г. Събитието ще се проведе в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ (20.04.2022, 17:30 часа).

Официални гости и на двете събития ще бъдат заместник-посланикът на Чешката република в София – г-н Петър Вавра, заместник-посланикът на Словашката република в София – г-н Даниел Орсаг, почетният консул на Чехия в Пловдив – г-н Иван Соколов, директорът на Чешки център София – г-жа Дагмар Остранска, г-н Александър Димитров – герой от комикса и участник в събитията от 1968 г. и г-н Веселин Праматаров – автор на комикса.

Проектът е иницииран от Чешкия център София съвместно с Посолството на Чешката република в София и Посолството на Словашката република в София. Реализира се с подкрепата на Теленор България (Yettel) и в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. Издаден е от Издателска къща КИБЕА.

Изложбата и събитията в Пловдив се провеждат с любезното домакинство на Народна библиотека „Иван Вазов“, като част от програмата на Литературен фестивал Пловдив чете. Пловдив чете 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на град Пловдив.

 

Графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ чрез думи и рисунки предава историята на трима български студенти по история, дръзнали да протестират срещу инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия през 1968 година. Историята ни запознава с политическата ситуация в България и Чехословакия в края на 60-те години, показва ни реални лица и събития – Пражката пролет, Младежкият фестивал в София, поставя героите в конкретна среда. За автора, а и за българския комикс като цял, това е първата политически ангажирана графична новела. При подготовката ѝ Веселин Праматаров се запознава с редица издания и статии, описващи динамичния период през 68-а, прави и няколко разговора с Александър Димитров, единствения останал жив от тримата протестиращи.

С какво е оригинален този комикс и защо бешe толкова важно неговото реализиране?

Трима български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев – написват и разпространяват позиви срещу участието на българската армия с текст: „Вън войските на марионетката Живков от ЧССР!“. След оперативна разработка на държавна сигурност под кодово име „марионетките“ тримата са изключени от Университета, арестувани и осъдени. Тази книга описва как в условията на тоталитарното общество все пак оцелява гражданското чувство за справедливост.

„Комиксът е насочен към съвременния българин… накрая поантата, епилогът е за нишките, които ни движат. Мотивите, които ни карат да вършим неща.“ (Веселин Праматаров)

Издаването на „На конци. 1968. Една действителна история“ е общо усилие на няколко институции: Чешкия център, Посолството на Чешката република в София, Посолството на Словашката република в София, Теленор България (Yettel), Представителството на Европейската комисия в България, Издателска къща КИБЕА.

За автора:

Веселин Праматаров, автор на графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“

Веселин Праматаров (*1962) е български художник, преводач от френски език и издател. Завършил е Националната художествена академия, специалност графика, от 1993 г. е директор на издателство „Сонм“. Автор е на кориците и графичния дизайн на повече от 700 издания в областта на хуманитаристиката и художествената литература за „Сонм“, „Критика и хуманизъм“, „Просвета“, „Рива“, Дом на науките за човека и обществото, Център за академични изследвания, Институт за изследване на близкото минало, Фондация „13 века България“, „Булвест 2000“ и др. Автор на илюстрации за учебници по предметите „Околен свят“ 1, и 2. клас, „Човекът и природата“ от 3. до 6. клас, „Физика“ от 7. до 10. клас и помагала по тези предмети за издателство „Булвест 2000“. Илюстрирал е приказки на Шарл Перо, Николай Райнов, френски писателки от XVIII в., български народни приказки, приказни повести и детски картинни книжки. Художник на комикса „Терцианският светлин“ по сценарий на Кънчо Кожухаров.

 

Димана Иванова (Чешки център София), ivanova@czech.cz

Допълнителна информация за графичната новела: https://sofia.czechcentres.cz/bg/news-komiks

Представяния на новелата в българските училища: https://sofia.czechcentres.cz/bg/news-komiks/prezentace-na-skolach

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
19.04.2022 г. 14:21
Етикети:
Пловдивпредставянеизложбаграфична новелаВеселин ПраматаровЧешки център София
„На конци. 1968. Една действителна история“
Издателска къща Кибеа
Посетено:
887
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34526-izlozhba-i-predstavyane-na-grafichnata-novela-na-kontsi-1968-edna-deystvitelna-istoriya-v-plovdiv