Издания / премиери

Представяне на книгата „По-високо от върха. Йежи Кукучка“ и прожекция на филма „Партия покер на Лхотце“

14 април 2022 г., 18.30 ч., Полски институт в София

Представяне на книгата „По-високо от върха. Йежи Кукучка“ и прожекция на филма „Партия покер на Лхотце“

 

◊ ПОКАНА

Представяне на книгата на Дариуш Кортко и Марчин Петрашевски
„По-високо от върха. Йежи Кукучка“

Прожекция на филма „Партия покер на Лхотце“, режисьор Войчех Кукучка

Кога: 14 април 2022 г., четвъртък, 18.30 ч.
Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ №12, вход свободен*.
Организатори: Полски институт в София, издателство „Вакон“ и Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“.

 

Каним ви на представянето на българското издание на книгата „По-високо от върха. Йежи Кукучка“ на Дариуш Кортко и Марчин Петрашевски с участието на авторите и преводача Крум Крумов. Модератор: Елеонора Гаджева. След разговора - прожекция на филма „Партия покер на Лхотце“ - реж. Войчех Кукучка (23‘, с български субтитри).

 

"Отвън беше като кремък – твърд и студен, но отвътре беше артист, който умее да разговаря със скалата" –  Артур Хайзер за Йежи Кукучка.

Книгата „По-високо от върха“ е разказ за легендарния хималаист Йежи Кукучка, който изкачва всички четиринайсет осемхилядника на Земята и завършва Хималайската корона за осем години – постижение, което остава ненадминато в продължение на повече от три десетилетия. На единайсет от върховете прокарва нови маршрути, четири покорява през зимата, седем – в алпийски стил или бързо, с малък екип, без междинни лагери. Постиженията на Кукучка са толкова забележителни, че дори най-големият му съперник Райнхолд Меснер, който печели надпреварата за Хималайската корона, го поздравява с думите: „Ти не си втори. Ти си велик!“ А когато пристига трагичната вест, че Йежи Кукучка е загинал на южната стена на Лхотце, целият свят е потресен. Базирана на записки от дневниците на Кукучка, разговори със съпругата му Цецилия и интервюта с негови колеги в експедициите, тази книга представлява задълбочен и откровен портрет на великия хималаист, вечно устремен към следващия връх и отвъд.

„Партия покер на Лхотце” (Полша, 2010, Войчех Кукучка, 23’) - филмът разказва историята на опитите за изкачване по знаменитата Южна стена на Лхотце, която Меснер през 80-те години на миналия век нарича „Стена ХХI век”, от гледна точка на сина на Йежи Кукучка – Войчех. Във филма са използвани кадри, документиращи експедицията до момента, в който настъпва трагедията, отнела живота на Йежи Кукучка.

Филм от програмата на Международния фестивал на планинарското кино - Банско!

Присъединете се към събитието във Фейсбук!

Заповядайте!

* По време на проявата препоръчваме спазването на дистанция и носенето на маски.

 

 

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
13.04.2022 г. 18:39
Етикети:
филмиздателство „Вакон“прожекцияпремиера на книгаПолски институт в София
Войчех Кукучка
„Партия покер на Лхотце“
Международен фестивал на планинарския филм
„По-високо от върха. Йежи Кукучка“
Марчин Петрашевски
Дариуш Кортко
Посетено:
1280
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34518-predstavyane-na-knigata-po-visoko-ot-varha-yezhi-kukuchka-i-prozhektsiya-na-filma-partiya-poker-na-lhottse