Издания / премиери

Представяне на стихосбирката „В сянката на обелиска“ от Катерина Ненчева в София

14 април 2022, 19 часа, Читалище „Виделина“ - кв. Бояна

Представяне на стихосбирката „В сянката на обелиска“ от Катерина Ненчева в София

 

◊ ПОКАНА

На 14.04.2022 г. от 19.00 часа в читалище „Виделина“ кв. Бояна за първи път в гр. София ще бъде представена новата стихосбирка – „В сянката на обелиска“ на видинската авторка Катерина Ненчева.

Представянето на стихосбирката ще бъде със специалното участие на народната певица Мария Георга, както и танцови школи и школи по изкуства към читалище “Виделина” кв. Бояна.

Водеща на премиерата на книгата ще бъде актрисата Моника Иванова.

Събитието е организирано от Импресарска кастинг агенция OSCAR и читалище "Виделина" кв. Бояна, гр. София.

  

„В сянката на обелиска“ (Изд. "Многоточие") е поредната, пета стихосбирка на видинската поетеса  Катерина Ненчева. Нейните стихотворения събират в себе си разнообразие от мисли, почерпени от „ствола на живота“, в тях наред с красотата и нежността, има и отрицание и разочарование от провалът на съвременните морални ценности. Чрез  похватите на словото тя успява да изрази личната си гражданска позиция  за настоящето и неговото тъмно лице. Стиховете ѝ съдържат разбираема житейска философия в един открит разговор с нейното вътрешно „аз“ и бунтът му срещу деградацията на човешката духовност. Поетичната ѝ арфа пресъздава с похвата на римите отрицанието на авторката срещу съвремието ни, в което „героите с подлеци са заменени“, а светът „диша в собствена поквара“. Тук липсва всякаква патетичност, и желание да бъде съдник, но в тези стихове личи болката и разочарованието ѝ, от този цялостен срив на моралните ценности. Но всичко това е само една малка част от нейната творческа мисъл. Многообразието на темите, които тя е развила в нейните стихотворения, показват поетичната ѝ наблюдателност и дарбата да облече в думи онези житейски ситуации, покрай които мнозина минават, без да осъзнават и видят. Наред с тези нейни морални разочарования, тя пресъздава възхитата си от природата и духовните и материални следи, оставени от нашите предци. Тя осветява в стиховете си и отношението ѝ към любовта, която в днешното объркано съвремие, често е последвана от разочарование.

Авторката Катерина Ненчева притежава умения да облича в думи своя духовен поетичен мироглед, чрез който успява да докосне читателите си. Естетиката в стиховете ѝ насочва по ненатрапчив начин към красиви мисли и чувства, които достигат и до разума, и до сърцето им. Там всеки  може да намери нещо, което ще го развълнува и ще остави мъничка следа в душата му.  Трите раздела на стихосбирката „В сянката на обелиска“ събират букет от поетични откровения, които подбуждат към размисъл всеки, който се вълнува от упадъкa на духовните ценности, от природата, от нашето съвремие, нравствеността и любовта, в нейните променливи човешки взаимоотношения и много други.

Катерина Ненчева e родена на 15.01.1959 г. в гр. Видин. Завършила e Видинската гимназия с тогавашното име „Димитър Благоев“, след това Институт за детски учителки в гр. Русе, а по-късно и  Великотърновския Университет „Св. св. Кирил и Методий“ – Начална и предучилищна педагогика, със степен магистър. Работила е дълги години в сферата на предучилищното възпитание. През 2010 г. издава първата си стихосбирка „Кехлибар и надежда“, през 2015 г. – “Цветни водоскоци“, през 2018 г. – „Глътка амброзия“, през 2020 г –„Небесни акведукти“, а съвсем скоро издава и поредната си стихосбирка – „В сянката на обелиска“. Освен поезия, авторката пише и проза, като през 2017 г. издава сборник с разкази, със заглавие „Стъпки по пълнолуние“. По-голяма част от разказите са писани през периода на 80-те и 90-те години на миналия век. Ежегодно участва в поетичния конкурс „Доброглед“, в гр. Димово, като има издадени стихове във всяка книжка. От там през 2013 г. получава поощрителна награда за стихотворението си „Малка тайна“. Нейни стихове са публикувани в сборника „Моята Коледа“ – за 2021 г., от издателство "Лунна светлина 13", като стихотворението „Бяла светлина“ получава поощрителна награда. През миналата година получава втора поощрителна награда и  за участието си в международния литературен конкурс на СНБП, на името на „Кръстьо Хаджииванов“ за стихотворението си „Пропадане“. Отличена е с първа награда за участие и в конкурса „Наздравица за любовта“, организиран от Община Асеновград – за 2022 г. Катерина Ненчева има публикувани стихотворения и в сборниците „Благодаря ти, мамо –2“, “Моето синьо лято“ на фондация Астика, както и участва със свое стихотворение и в Алманах 165, издаден от Съюза на народните читалища – 2022 г. Дълги години има ежегодно участие  в Поетична обсерватория в гр. Белоградчик, до нейното закриване. Има и публикувани стихотворения в някои от регионалните  и местни вестници, разказът „ Среща с Бай Ганьо“, публикуван в два поредни броя на вестник „ България“ в Чикаго, както и творчески публикации, свързани с работата ѝ, в списанията с професионална насоченост – „Дом, семейство, училище“ и „Предучилищно образование“.

Член е на Дружеството на СБП в гр. Видин и е редовен участник в ежемесечния поетичен салон към читалище „Цвят“в гр. Видин.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
07.04.2022 г. 13:29
Етикети:
Катерина Ненчевапоезиястихосбиркапредставяне на книга
„В сянката на обелиска“
изд. Многоточие
Посетено:
979
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34474-predstavyane-na-stihosbirkata-v-syankata-na-obeliska-ot-katerina-nencheva-v-sofiya