Издания / премиери

"ДНК". Премиера на новата книга на Краси Алексиева

6 април 2022, 18:00 ч., Радио Пловдив

"ДНК". Премиера на новата книга на Краси Алексиева

 

◊ ПОКАНА

Красимира Алексиева ви кани на премиерата на книгата „ДНК“ – автобиография на Краси Алексиева и биография на галерия "Възраждане"! На 06 април, сряда, от 18:00 ч. в Радио Пловдив. Книгата е голям формат, луксозна, 500 стр., 300 от тях са текст, а останалите 200 са фотоалбум., ИК "Ракурси".
 
Тази книга е автобиография и биография. Автобиография на Краси Алексиева и биография на галерия Възраждане. Тази книга е опит да се изскочи от самотата, да се надскочи самотата. Да се търси любовта в най-тъмните ъгли. Опит, обичта да излъчва своето свято сияние от образи, факти, случки. Опит за незабрава, за обичливи и не толкова обичливи спомени. Опит, да се залови част от времето в мрежата на словото. Опит, да се надникне в далечното минало на родовото начало на една жена, която иска да знае, да помни и предаде спомена напред, във времето.
 
Сигурно има и грешни мисли, чувства и думи. Все пак, Краси е човек, обикновен и грешен. И има право на прошка от читателя. Защото една автобиография е разголване на душата пред всички. Бог с Краси и книгата!
 
Краси Алексиева. Родена през 1948 г. в София. Вече 27 години ръководи галерия "Възраждане", към читалище "Възраждане" в Стария град, заедно със сина си Сим Алексиев, като за това време са открити над 600 изложби на автори от цяла България и чужбина. Има издадени четири книги с поезия: „Къде ме търсите ” 1994 г. ИК "Хемус", София, „Бог да бъде там ”, 1998 г. ИК "Хермес", Пловдив, „Свръхскоростно” 2007 г. ИК "Фабер", Велико Търново, „Любов на живота“ 2017 г. ИК "Ракурси", Пловдив. През 2014 г. излиза книгата-албум „Пътят на художниците I“ с есета за деветнадесет български творци, ИК "Ракурси", Пловдив. През 2018 г. излиза втората книга-албум „Пътят на художниците 2“ с двадесет и шест есета за български художници, ИК "Ракурси", Пловдив. Също така има публикувани есета за художници в списание "Европа", дванайсет на брой от 2002 г. до 2009 г.,в Алманах „Света гора“, Алманах „Антимовски хан“ и още много художествени критични есета в над тридесет и пет броя албуми и каталози, издадени от галерия "Възраждане".
 
За дейността си с галерията сме наградени с наградата-скулптура „Полет над Пловдив” връчвана в Нощта на музеите и галериите от КЦМ, Пловдив за най-добра галерия през 2006 г. През 2010 г., галерия "Възраждане" бе удостоена със златна значка „Златна книга” и специален сертификат за почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата. Наградата се дава от Съвет на европейската научна и културна общност – официално представителство в София. През 2017 г., по случай своя 22-ри рожден ден галерията бе удостоена с почетен плакет от областния управител на гр. Пловдив г-н Здравко Димитров.
 
Над 500 интервюта, дадени по радио Пловдив, радио Дарик, NBT телевизия, БНТ и DC TV във връзка с двуседмичните изложби, откривани в галерията. Интервю с Ваня Минчева в книгата и "Профили 4" 2009 г. ИК "Жанет 45". И много други интервюта във вестниците "Марица"," Акцент", "Анонс", "Дума", "24 часа", "Труд" и др.
 
 
Автор:
Организаторите
Публикация:
04.04.2022 г. 17:34
Посетено:
936
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34448-dnk-premiera-na-novata-kniga-na-krasi-aleksieva