Издания / премиери

Представяне на "Прощално танго" от украинския писател Юрий Винничук

Романът става “Книга на годината” на Би Би Си за 2012 година

Представяне на "Прощално танго" от украинския писател Юрий Винничук

 

◊ ПОКАНА

Каним ви на литературна среща-разговор и представяне на романа “Прощално танго” на украинския писател Юрий Винничук.

Събитието ще се проведе на 5 април (вторник), от 17.30 ч. в зала "Сава Доброплодни" на Читалище "Добри Войников-1856" в град Шумен.

По-време на представянето ще разговаряме и за “Измеренията на мира и свободата в националното, наднационалното и универсално-човешкото”.

В срещата ще участват проф. д-р Добромир Добрев - философ и преподавател по политология, Румяна Симеонова - литературовед и редактор, Антоний Димов - поет и филолог, Олга Костова - преводач и издател.

Юрий Винничук (1952 г.) е украински писател, поет, драматург и литературен деец. Живее и работи в Лвов (Украйна). Автор на множество произведения, сред които “Лвовски легенди” - разкази (1990), “Цензура на сънищата” (2016), “Нощен репортер” (2019) и много други. През 2005 г. Винничук получава същата награда за книга на годината с романа “Пролетни игри в есенни градини” (2005). През 2019 г. “Прощално танго” е сред финалистите на международната литературна награда “Ангелус”.

“Прощално танго” (изд. Prostar Publishing) на Юрий Винничук става “Книга на годината” на Би Би Си за 2012 година и без съмнение е едно от най-ярките произведения в съвременната украинска литература.

Завладяващ роман с вълнуващ сюжет, който, като от сън в сън, пътува през епохи и паралелни светове. Вплитайки исторически факти, интересни герои и колоритни сцени от живота в Лвов между двете световни войни, авторът майсторски съчетава комичното и трагичното, верен на своя разпознаваем стил.

За приятелството на украинеца Орест, немеца Волф, поляка Яс и евреина Йоско, които се срещат, растат, влюбват се и кръстосват улиците на любимия град в трудното време на окупация и война.

И това е само един от сюжетите. Друг разказва за Лвов през 80-те и в наши дни, където изследовател на мъртвия арканумски език тръгва по следите на древен ръкопис. Така среща единствения оцелял от оркестъра в Яновския концлагер (Западна Украйна) и научава за “Танго на смъртта” - мелодия, звучала по време на всички изтезания и екзекуции в лагера.

Тази неочаквана среща ще преобърне живота и на двамата. Оттук започва разплитането на събития и действия, които ще свържат всички герои в изненадващ финал.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
02.04.2022 г. 17:04
Етикети:
среща-разговорШуменпредставяне на книгароман
украинска литература
Читалище "Добри Войников-1856"
Юрий Винничук
изд. Prostar Publishing
“Прощално танго”
Посетено:
942
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34433-predstavyane-na-proshtalno-tango-ot-ukrainskiya-pisatel-yuriy-vinnichuk