Издания / премиери

Премиера на „Кожата на света“ от Лъчезар Лозанов

31 март, 18:00 ч., Литературен клуб на Столична библиотека

Премиера на „Кожата на света“ от Лъчезар Лозанов

 

◊ ПОКАНА

На 31 март 2022 г. (четвъртък) от 18:00 ч. в Литературния клуб на Столична библиотека ще се състои премиерата на новата стихосбирка на Лъчезар Лозанов „Кожата на света“ (изд. „ATL“).
 
Книгата ще представят Здравка Евтимова, Бойко Ламбовски и Йордан Ефтимов, а актьорът от Театър Българска армия Веселин Ранков ще рецитира стихове от нея. Музикални паузи с цигулките на Веселина Лозанова Минковска и Бояна Зарева. Събитието е част от изявите на П.Е.Н.-център България в защита свободата на словото и глас срещу агресията и варварството на войната.
 
„Книга красива и тайнствена – поглед, който се движи неуловимо и бързо. Тя е като тези разузнавателни самолети, които ни проследяват от точката на раждането до точката, в която си отиваме. Човек не може да ги засече, но те правят внимателни панорамни снимки на целия ни живот…“ - Здравка Евтимова
 
Лъчезар Лозанов е роден през 1953 г. в София. Завършил e Софийски университет „Св. Климент Охридски“ българска филология през 1975 г. и журналистика през 1984 г. Работил в радиото и във вестници, 26 години е редактор във в. „Българска армия“, част от тях – на културните страници. Бил е и учител по български език и литература.
Печатал е стихове в сп. „Родна реч“ и вестниците „Студентска трибуна“, „Литературен фронт“, „Литературен форум“, „Ден“, „Литературен вестник“, „Сега“ и „Капитал“, в списанията „Септември“, „Пламък“, „Младеж“, „Страница“, „Факел“, „Съвременник“ (и проза), НО, в алманаха „Море“, „Гранта“, „Любослов“, във вестника и списанията на СМЧ „Аудитория“. Също и в електронните сайтове Литернет, Факел, Public Republic, NotaBene, GrosniPelikani, в Spirt&Spirit – ArtLIVE, и др.
През 1999 г. е сред създателите на групата за ъндърграунд литература „Рамбо 13“. Представата си за модерна поезия е изложил в „Стихът: пеперудата е свободна“* („Литературен вестник“, бр. 34 от 1999 г. *) Автор и редактор е на първия брой на литературния вестник „Аудитория“, май 2000 г.
 
Публикации на испански в литературния сайт „http://xn--josdepapel-dvi.com/“**; в тематичния блог за аржентинска литература („De caminantes y caminos“); преводи и на арабски.
 
Издал е 6 книги. „Скъсай опаковката“, 1995 г., самиздат; „Звярът“, 1999 г. издателство „Графити“; „Иго“ (2002 г.) и „Болничен лист“ в ИК „Жанет 45“ (2015); в ИК „Пергамент“ „Стъкларии“ (2016); „Кожата на света“ ИК ATL-50 ООД (2021).
 
Литературни награди от конкурси: в Казанлък (през 2001 трета, а 2014 – първа), Варна (втора), Добрич и др. Две номинации в конкурса „Христо Фотев“, Бургас през 2016 и 2017 г. Член на българския П.Е.Н.-център и на Лигата на българските писатели в САЩ и по света.
 
 
Автор:
Организаторите
Публикация:
31.03.2022 г. 10:49
Посетено:
563
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34412-premiera-na-kozhata-na-sveta-ot-lachezar-lozanov