Издания / премиери

Списание "ЛИК" с извънредно издание за "Мартенски музикални дни"

Извънредният брой ще бъде представен на 27 март от 18 ч. в Доходното здание

 

Списание „ЛИК“ с извънредно издание за Международния фестивал „Мартенски музикални дни“

На 27 март (неделя) от 18 ч. в Доходното здание ще бъде представен извънредният брой на „ЛИК“ (издание на БТА), посветен на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, който е организиран от Община Русе. Списанието проследява историята на фестивала от създаването му през 1961 г. до днес.

Специалното издание ще бъде представено от генералния директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев и главния редактор и  медиен експерт доц. Георги Лозанов. На събитието ще присъства и кметът на Община Русе Пенчо Милков.

В началото на списанието е поместено обръщение на кмета на Русе. Автори на публикуваните материали са музиковедът Ива Чавдарова – артистичен директор на МФ „Мартенски музикални дни“ („Финансовият комфорт още не е гаранция за качество“), музикалният критик Екатерина Дочева („Уникален фестивал в специален град“) и Яница Христова („Знаменитостите на фестивала през годините“), редактор в изданието.

Интерес за почитателите и изследователите на музикалното изкуство у нас представлява рубриката „Хронология на фестивала по бюлетините на БТА“. Тя проследява развитието на международния музикален форум през годините в текст и уникални снимки от архива на Пресфото БТА, както и специално предоставени фотографии от фонда на Регионален исторически музей – Русе. 

В изданието са поместени и интервюта с известни музиканти, гостували на „Мартенски музикални дни“, сред които диригентите Емил Табаков и Найден Тодоров, цигуларите Минчо Минчев и Светлин Русев, пианистката Елена Башкирова и сопраното Красимира Стоянова.

В рубриката „Светът не може да съществува без музика“ е публикувана анкета с участници в 61-вия МФ „Мартенски музикални дни“, придружени с творческите им визитки.

Списание „ЛИК“, посветено на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, излиза под знака на престижното българско издателство „Изток-Запад“ и се разпространява безплатно.

 

 

Автор:
Биляна Йорданова, Община Русе
Публикация:
25.03.2022 г. 16:06
Етикети:
представянеиздателство „Изток-Запад“Международен фестивалРусе
извънредно издание
Списание „ЛИК“
"Мартенски музикални дни"
Посетено:
758
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34378-spisanie-lik-s-izvanredno-izdanie-za-martenski-muzikalni-dni