Издания / премиери

Д-р Венцислав Стойков представя "Библията на български език през ΧΙΧ век"

24 март, 19 часа, Голяма зала на Евангелска методистка църква „Д-р Алберт Лонг”

Д-р Венцислав Стойков представя "Библията на български език през ΧΙΧ век"

 

Д-р Венцислав Стойков представя „Библията на български език през ΧΙΧ век”

На 24 март 2022 г. ще бъде представена книгата на д-р Венцислав Стойков „Библията на български език през ΧΙΧ век”. Събитието ще се проведе в голямата зала на Евангелската методистка църква „Д-р Алберт Лонг”, ул. „Г. Раковски“ 86 от 19:00 ч.

В книгата авторът представя изследване на българските библейски преводи от XIX век и тяхната история. Целта на този труд е да бъдат описани процесите на подготовка и публикуване на всяка версия, както и да се определи от кои издания на оригиналния език са правени те.

Ето какво споделя д-р Стойков за първопричината, подтикнала го към създаването на тази книга:

„Настоящото изследване започна като личен проект още през 2010 г. От десетилетия за нас представляват интерес историята, изходните издания и текстовите особености на публикуваните преводи и редакции на цели библейски книги, групи от книги (Евангелията, НЗ) и цялата Библия. Търсенето ни обаче не бе насочено толкова към особеностите на българския език в тях или към някакви конкретни богословски решения, а към преводаческите и редакторските процеси, довели до създаването и публикуването им.“

Книгата „Библията на български език през XIX век“ се състои от 7 глави. На всеки превод или нова версия е посветена отделна глава, в която първо се излагат достъпните исторически данни, а след това се правят анализите, които определят оригинала и текстовия им облик. Последната глава е заключителна.

За автора:

Венцислав Стойков е пастир, научен изследовател и автор на множество публикации на християнска тематика. Роден е през 1968 г., семеен, с две деца. Пастир е на ББЦ „Кръстопът“ и преподава в различни богословски институции в сферата на новозаветната библеистика.

Своето висше образование започва с бакалавър по богословие (1996 г.) в Библейска Академия “Логос”, по-късно "Обединен факултет“ към Висшия Евангелски Богословски Институт. След което в периода 1997 – 2005 г. продължава своето развитие в бакалавърска магистърската програма по класическа филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Своята докторска степен придобива в същия университет през 2016 г. Настоящата книга е всъщност публикация на неговия дисертационен труд.

 

Автор:
Елена Атанасова
Публикация:
23.03.2022 г. 13:09
Етикети:
представяне на книга
„Библията на български език през 19. век”
Д-р Венцислав Стойков
Посетено:
698
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34359-d-r-ventsislav-stoykov-predstavya-bibliyata-na-balgarski-ezik-prez-vek