Издания / премиери

Представяне на книгата "Предания и легенди от България"

24 март 2022, 18.00 ч., Българска академия на науките - Голям салон

Представяне на книгата "Предания и легенди от България"

 

◊ ПОКАНА

На 24 март, четвъртък, от 18.00 ч. в Големия салон на БАН на ул. „15 ноември“ №1 (на пл. „Народно събрание“) ще бъде представена новата научнопопулярна книга „Предания и легенди от България“ на Веселка Тончева и Вихра Баева, изследователки от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. Изданието е втори съвместен проект между учените и издателство „ПАН“ и очертава една „легендарна“ карта на България.

„Предания и легенди от България“ от поредицата „Голяма книга“ и предлага 110 текста от различни части на страната, които разказват за забележителни места, събития и личности, а понякога и за митични същества като воден бик, змейове, самодиви. Включените в книгата истории са пъстри и разнообразни. Макар много от тях да идват от дълбините на времето, други са сравнително късни, дори съвременни. Книгата отправя към читателите покана за виртуално пътешествие из легендарните места на България – както популярни туристически дестинации, така и слабо известни забележителности, познати главно на местните хора. Същевременно прочетеното дава идеи и вдъхновение за реални пътувания: историите са подредени по области, а след всяка от тях има кратка информация къде се намира съответното място и как се стига до него.

Събитието се провежда със специалното участие на Нина Николина, Руслан Мъйнов и Внучките на Бистришките баби.

Вход свободен. Заповядайте!

 

За редакторите:

Вихра Баева е доктор по фолклористика и доцент в секция „Антропология на словесните традиции” при Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. Работи в областта на религиозните култури и българския фолклор. Автор е на монографиите „Разкази за чудеса: локална традиция и личен опит” (2001; 2013) и „Нишката на живота: между коланчето за рожба и Богородичния пояс” (2012). Съставител и редактор (заедно с Я. Отченашек) на „Речник на термините от словесния фолклор. България” (2013); отговорен редактор на сборника с фолклорни текстове „Змей. Змеица. Ламя и хала” (2016). Автор на близо 50 научни публикации, както и на научнопопулярни текстове за „24 часа”, сайта на Радио България, Списание Осем и др. Чела е лекции в Пловдивския и Софийския университет, както и в университетите в Краков, Лодз, Палермо, Прага, Братислава. Консултант на анимационния проект „Златната ябълка.

Веселка Тончева е доктор по етномузиокология и доцент в секция „Етномузикология и етнохореология” при Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. Изследва традиционната култура на българите в Албания, обредност и музика в България и на Балканите, фолклор и медии. Автор на научните монографии „Фолклористът Николай Кауфман“ (2005), „Българите от Голо Бърдо, Албания“ част І и част ІІІ (2009, 2016), Непознатата Гòра (2012) и на научно-популярните двуезични (българо-чешки) книги „Традиционни празници на българите / Tradiční svátky Bulharů“ (2016) и „Българските музикалнофолклорни диалекти / Bulharské hudebněfolklorní dialekty“ (2017. Съставител е на „Българите от Голо Бърдо, Албания“ част ІІ (2011). Автор на десетки сценарии за етнографски документални филми за БНТ и др. медии. Изнасяла е лекции в Пловдивския и Софийския университет, както и в университетите във Виена, Рим, Белград, Загреб.

 

Автор: ИЕФЕМ - БАН
23.03.2022 г. 11:32
Посетено: 452
Етикети: ИЕФЕМ БАН, Вихра Баева, Веселка Тончева, представяне на книга, издателство „ПАН“, поредицата „Голяма книга“, „Предания и легенди от България“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34348-predstavyane-na-knigata-predaniya-i-legendi-ot-balgariya