Издания / премиери

„Калейдоскоп“ - Премиера на книга с късометражни истории

„Калейдоскоп” е дебютният сборник на Велина Баева, в който темите са пъстри като заглавието

„Калейдоскоп“ - Премиера на книга с късометражни истории
 
 
◊ ПОКАНА
 
София се превръща в Eла Фицджералд в дебютния сборник с късометражни истории на Велина Баева. Джаз квартет, изложба на илюстрации и нова литература, прочетена на живо, ви очакват на представянето на книгата „Калейдоскоп“ в сърцето на стара София на 11 март от 19.30 часа в Cafe 1920, намиращо се на бул. "Княгиня Мария Луиза" 60.
———


„Разностилни обувки барабанят по тротоарите 
в препънат ритъм, подземни влакове засвирват
 в тръбите на тунелите, а разговорите в кафенетата 
и монолозите в такситата скатират в захлас...
И София се превръща в Ела. 

Всичко е хаос.

Всичко е джаз… “

———
„Калейдоскоп” е заглавието на дебютния сборник на Велина Баева, в който ще откриете 35 късометражни истории, всяка от които илюстрирана в характерния стил на Борислава Караджова (@borislavamadeit). „Кратка книга с кратки истории - мимолетни, но вълнуващи точно както някои от най-страхотните неща в живота. Фрагментите, ок, стой, разказват и малко, и много едновременно, а темите са пъстри като заглавието - „Калейдоскоп”. Книгата ще ви остави сами да си довършите финалите и да си изберете цветове за всяка история и илюстрация.“ - споделя за сборника Велина Баева.
 
„Калейдоскоп“ ще бъде представена официално в петъчната вечер на 11 март от 19:30 часа в едно от най-идиличните кафета в стара София „1920 Cafe“. Младежите от джаз квартет Straight out of NMA ще се погрижат да си тананикате Summertime през пролетта, а избрани фрагменти от книгата ще прочете актрисата Ива Тодорова, позната от представленията „Ива е онлайн“ и „Приятно ми е Ива“, отличен с две награди „Икар“.
 
„Калейдоскоп“ е налична за предварителни поръчки на сайта на издателство „Ерго“ с 10% намаление за всички, поръчали преди официалната премиера на 11.03: https://store.ergobooks.eu/product/kalejdoskop-velina-baeva/
 
Десет процента от всички продажби на „Калейдоскоп“ ще бъдат дарени в помощ на бежанците от войната в Украйна.
 
Всички новини около книгата и още фрагменти от Велина Баева можете да откриете на инстаграм страницата ѝ @paperplanes.bg: https://www.instagram.com/paperplanes.bg. 


———
Освен дебютиращ автор, Велина е запален пешеходец из Стара София, бегач на средно дълги разстояния, колекционер на плочи, стопанин на куче и барабанист в колоритна софийска банда. Пише за удоволствие и отскоро. Завършва Music, Theatre & Entertainment Management в Ливърпул. Пол Маккартни от „Бийтълс“ ѝ връчва дипломата и ѝ казва: Congratulations!
По илюстрациите на „Калейдоскоп“ работи Борислава Караджова или повече позната като Borislava Madeit или 1/2 от Sisters in draw. Тя е завършила магистър в специалност "Плакат и визуалнa комуникация" в НХА, София. Работи в сферата на авторската и едиториал илюстрация, графичен дизайн, мюрал и др. Работила е по проекти с United Nations, Hendricks Gin, Absolut Vodka, Telenor, Fine Acts, Vagina Matters.
 
 
Автор:
Издателство "Ерго"
Публикация:
11.03.2022 г. 11:58
Посетено:
785
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34268-kaleydoskop-premiera-na-kniga-s-kasometrazhni-istorii