Издания / премиери

Представяне на книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2021 г.

Петъчен литературен салон в РБ "Сава Доброплодни - Сливен

Над тридесет и пет книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2021 г., ще бъдат представени на 25 февруари т.г. в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон. Въпреки интереса към културната проява, тя по обективни причини се провежда със закъснение и при съблюдаване на всички изисквания, наложени от здравните власти в условията на пандемия (и заемане на местата в залата до 50 %.)

В съответствие с изградената през годините традиция, творбите в раздел “Поезия” ще представи поетът Тенко Тенев – председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол, а в раздел „Проза” – литературният критик Димитър Бечев, директор на Регионалната библиотека в съседния град. Целите на културното начинание, продължаващо повече от две десетилетия, се свързват, според намеренията на гостуващите критици и културния институт, с желанието да се отбележат „като литературен факт” издадените в предходната година книги; да се акцентира върху постиженията на представените автори и върху новото и различното, което те предлагат на своите читатели; да се анализират тенденциите в книгоиздаването в региона, и не на последно място – изявата се провокира интерес у читателите към новоиздадените книги”.

„Прегледът” сочи жанрово разнообразие на излезлите от печат произведения през отишлата си година. Организаторите от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” отбелязват отпечатването на 10 книги с поезия, сред които посочват имената на авторите, издали стихосбирки през 2021 г., както следва: Кристиана Добрева-Станкова, Бисер Бойчев, Веселина Върбанова, Веселина Вихрена, Анна Влахова, Веселин Панайотов, Кирилка Паскалева, Нели Станева, Кети Бозукова, Щилиян Щилиянов. През изминалата година в раздел „Проза” са издадени: сборникът с разкази „Гладни сърца” от Веселина Седларска, романите на Добри Недев „Капитанът от мъртвия град” и „Краят на светлината” от Денчо Славов и др. Раздел „Детска литература” се обогатява с три нови книги за малките читатели от автора Петя Александрова.

Анализаторите отбелязват най-голям брой на издадени книги в раздел ”Отраслова литература”, представяйки основни заглавия, като: изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край; в сферата на архивистиката, родовите хроники, мемоаристиката, биографии, сборници с доклади от научни форуми, литературоведски и изкуствоведски трудове, интервюта; библиографски издания, каталози на изложби и др., между които: „Сливналии”. Кн. 2 на Йорданка Раданчева; сборникът „Ичера – завинаги в сърцето”, Ч. 2., съст. Соня Келеведжиева; изданията на РИМ - Сливен „Антични накити от Регионалния исторически музей”, учебното помагало „Пътешествие във времето. Траките и римската империя” и „Под знамето на свободата: горяните”; родовата хроника „Ние, каракачаните” на Атанас Димитров, изследването „Пътни катастрофи” на Николай Колев, сборникът „Езикова гимназия „Захарий Стоянов”, Сливен: Път през годините: 50 години Езикова гимназия” и др.

На творческата вечер екипът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще представи и няколко издания, осъществени с усилията на своите служители през 2021 г.: уникалният био-библиографски указател „Георги Стойков Раковски”, издаден за 200-годишнината от рождението на видния български възрожденец и революционер, както и три издания, систематизиращи акценти, събития и представени творби в различните жанрове изкуства в рамките на XXIII Национален фестивал на детската книга в Сливен - 2021: сборник с доклади от Кръгла маса с международно участие, под надслов: „Съвременната детска книга, като проекция на света и поглед в бъдещето”; сборник с наградени творби от Националния литературен конкурс „Какво ми разказа вятърът”, както и каталог от изложба с илюстрации на художника Катина Пеева, носител на Националната награда „Константин Константинов” в категория „Илюстратор” за 2020 г.

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
24.02.2022 г. 18:06
Етикети:
сливенски авторипредставяне на книгиСливен
Петъчен литературен салон
РБ "Сава Доброплодни
Посетено:
1131
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34171-predstavyane-na-knigi-na-avtori-ot-sliven-i-regiona-izdadeni-prez-2021-g