Издания / премиери

Представяне на общоуниверситетско издание „До Света гора и назад“ с автор Стефан Шиваров

2 март 2022 г., 16.30 ч., Нов български университет

Представяне на общоуниверситетско издание „До Света гора и назад“ с автор Стефан Шиваров

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата представя общоуниверситетско издание „До Света гора и назад“ с автор Стефан Шиваров на 2 март 2022 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е гл. ас. д-р Владимир Димитров с дискутант доц. д-р Мария Огойска.

Д-р Владимир Димитров: През 1934 г. счетоводителят в Българските държавни железни­ци Стефан Шиваров предприема поклонническо пътуване до све­тогорските манастири, разположени на Атонския полуостров. Както отбелязва в увода към своя пътепис, написан през същата година, желанието му да посети Света гора се породило още през 1908 г., но чак през 1933 г. той решава да се отправи на така желано­то пътуване, най-вече за да благодари на Божията майка, че чрез нейните молитви пред Спасителя го е дарила със син, след осем го­дини бездетие, и да обещае пред чудотворните икони, съхранява­ни там, че ще възпита сина си в православната вяра и ще го дари на Църквата, за да служи като истински достоен служител и брани­тел на Православието. Негов спътник в поклонническото пътува­не на следващата година е тъкмо малкият Николайчо - бъдещият богослов, професор и протопрезвитер Николай Шиваров (р. 1930).

Д-р Александра Трифонова: Представеният тук пътепис на Стефан Шиваров се публикува за първи път. Той е част от семейния архив на Шиварови. Подготовката за отпечатването му се опира върху изискванията, заложени в Методическия кодекс на Държавна агенция „Архиви“ за такъв вид дейност - публикуването на архивни документи. Осъществено е осъвременяване на правописа и пунктуацията, също и на някои собствени имена; без да е изрично уговорено, поправени са неволно допуснати от автора грешки. С цел по-доброто възприемане на предлаганото четиво са разкрити някои съкращения (сред тях „веч.“ - „вечерта“, „сутр.“ - „сутринта“, „Св. гора“ - „Света гора“ и др.). В бележки под линия се разясняват особености на текста, дава се тълкуване на срещащи се остарели и специфични думи и понятия и се уточняват названията на някои географски обекти, споменати в ръкописа, а също така се предоставя кратка информация за личности, явления и книжовни произведения, за които е станало дума в пътеписа. Промени в авторовия стил не са извършвани.

*

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
23.02.2022 г. 13:24
Посетено:
1336
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34168-predstavyane-na-obshtouniversitetsko-izdanie-do-sveta-gora-i-nazad-s-avtor-stefan-shivarov