Издания / премиери

"Избрани творби" на Гео Милев

Премиера в Стара Загора

◊ СЪБИТИЕТО

В Стара Загора бе представен първият том “Слънчогледите погледнаха слънцето” от петтомната поредица с избрани произведения на Гео Милев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПЕТТОМНИКА

Директорът на издателство “Захарий Стоянов”, Иван Гранитски, литературен критик и познавач на творчеството на Гео Милев,
представи идеята за най-пълно и подробно издание на творчеството на поета:

В първия том от поредицата се съдържат стихове от първата книга на поета “Жестокият пръстен”, “Иконите спят”, поеми в проза и част от пластичното наследство на Гео Милев - неговите 19 автопортрета.

Вторият том ще бъде свързан с издаването на списанието “Везни”, третият - на сп. “Пламък”, а в четвъртия том ще бъде представена малка част от преводаческата дейност на Гео Милев.

В пети том, който ще е от две части, на 500-600 страници ще бъдат публикувани писмата на Гео Милев. В такава мащабна рамка почти се предвижваме към академичното издание на Гео Милев, което е наша мечта, подчерта още той.

Иван Гранитски изрази и задоволството си от факта, че общините Ст. Загора, Варна, Раднево-Марица Изток и концерна АБК “Форес” са се ангажирали с реализацията на идеята.


◊ ЕВРОПЕЙСКИЯТ ГЕО МИЛЕВ

Новият председател на МФ "Гео Милев" - поетът Никола Инджов сподели: “Оценката ми за литература, театър, пластично изкуство е наложил именно Гео Милев. Новото петтомно издание е шанс за следващите поколения". И допълни: “Европейският съюз е съюз на отечествата. Даваме ли си сметка, че ние сме там заради хора като Гео Милев, а не заради конюктурни идеи?"

На срещата поетесата Леда Милева сподели радостта си, че отново е в Тракия, в град Стара Загора. "Гео Милев е бил винаги европеец, а новото издание на неговите творби би радвало всяко младо българско сърце с усет за красивото и дълбоката човечност..."

Автор:
Елена Шопова
Публикация:
26.01.2007 г. 21:13
Посетено:
512
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/3409-izbrani-tvorbi-na-geo-milev