Издания / премиери

Представяне на сборника "Мъртвият идва за любимата си" – пет словенски пиеси

Събитието се организира по случай Деня на словенската култура

Представяне на сборника "Мъртвият идва за любимата си" – пет словенски пиеси

 

◊ ПОКАНА

Представяне на сборника "Мъртвият идва за любимата си" – пет словенски пиеси

По случай Деня на словенската култура посолството на Република Словения в София в сътрудничество със Софийския университет "Св. Климент Охридски" представят сборника "Мъртвият идва за любимата си" – пет словенски пиеси в превод и съставителство на проф. д-р Людмил Димитров, Издателство „Ерго“, София 2021.

Изданието ще бъде представено от д-р Елизария Рускова.

Актьорите Елена Хрант и Иван Шуманов ще прочетат откъси от включени в сборника пиеси.

08 февруари 2022, 18:00 часа,
Конферентна зала, Ректорат, Софийски университет

Заповядайте!

 

Повече за сборника "Мъртвият идва за любимата си":

Петте включени в сборника пиеси са представителни за словенската драматургия на ХХ век. Това са „Любов“ от Зофка Кведер (1901), „Поквара в долината на свети Флориан“ от Иван Цанкар (1907), „Случката в град Гога“ от Славко Грум (1930), „Мъртвият идва за любимата си“ от Светлана Макарович (1986), „А Леонардо?“ от Евалд Флисар (1992).

Първите две са написани, докато страната е австро-унгарска провинция, третата – в Кралство Югославия, четвъртата – по времето на СФРЮ и последната – през първата година на Словения като самостоятелна държава. Всички те попадат в дискурсната рамка модернизъм/постмодернизъм, по-точно между Belle Époque и сумрака на 90-те и могат да се четат глобално, като мегадрама в пет действия. Сюжетите им се основават върху ирационалното и инферналното, което ги приближава, макар и условно, към българската митологична, по-рядко наричана баладична драма – тенденция, започнала в периода на модернизма у нас и продължаваща до днес.

 

Автор:
Издателство „Ерго“
Публикация:
07.02.2022 г. 11:54
Посетено:
894
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/34082-predstavyane-na-sbornika-martviyat-idva-za-lyubimata-si-pet-slovenski-piesi