Издания / премиери

Представяне на монографията „Археология на стария железодобив на Долен Дунав и в Старопланинската област“

19 януари 2022 г., 16.30 ч., Нов български университет

Представяне на монографията „Археология на стария железодобив на Долен Дунав и в Старопланинската област“

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Археология“ представят монографията „Археология на стария железодобив на Долен Дунав и в Старопланинската област: Римска императорска епоха - край на XVIII в.“ с автор Боян Думанов на 19 януари 2022 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е доц. д-р Биляна Костова с дискутант гл. ас. д-р Живко Узунов.

Настоящият труд е посветен на един изключително важен, но често подценяван аспект от развитието на старата икономика на Балканите – железодобива. Анализът на археологически, исторически и етнографски данни, комбиниран с подходи на аналитичната химия и геоархеологията, дава възможност за допълнения, надграждане и създаване на нови модели за функционирането на старата железодобивна индустрия.

Монографията е предназначена преди всичко за специалисти в областта на римската, късно-античната и средновековната археология и история, но може да се ползва и от студенти и от по-широк кръг читатели с интерес към древната икономика и система на обмен.

* * *
Ще откриете книгата в Електронния каталог на изданията на НБУ.
Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.

 

Автор: Център за книгата
14.01.2022 г. 14:08
Посетено: 594
Етикети: Център за книгата, НБУ, департамент „Археология“, Боян Думанов, гл. ас. д-р Живко Узунов, доц. д-р Биляна Костова
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33987-predstavyane-na-monografiyata-arheologiya-na-stariya-zhelezodobiv-na-dolen-dunav-i-v-staroplaninskata-oblast