Издания / премиери

Представяне на изданието „Раковски – 200 години безсмъртие“

17 януари 2022 г., 18.00 ч., Книжарница и галерия „НБУ в центъра“

Представяне на изданието „Раковски – 200 години безсмъртие“

 

◊ ПОКАНА

На 17 януари 2022 г. от 18.00 ч. в Книжарница и галерия „НБУ в центъра“ ще бъде представено изданието „Раковски – 200 години безсмъртие“.

Водещ на събитието е Иван Тренев.

В памет на Георги Раковски издателство „Нитон“ отпечата комплект от четири книги във футляр за народна употреба и опознаване на великия възрожденски революционер, с пояснения за неговия колосален научен труд.

Списание „Българска старина“, което дава дълбоки научни познания за българската повестност, за старонародното ни вероизповедание, древността на българския език, както и преимуществото пред всички европейски езици, възникнали след старобългарския и с кражби от него.

Втората книга „Ключ болгарскаго язика“ представлява полагане на основите на българското езикознание. Освен това Георги Раковски доказва, че само чрез старобългарския език и до днес могат да се разчитат древните сродни на него езици санскрит и зендски.

Третата книга „ПОКАЗАЛЕЦ или Ръководство как да си изискват и издирят най-стари черти нашего бития, язика, народопоклонения, стараго ни правления, славнаго ни прошедствия и проч“ е била посрещната с радост от българските учители и е влязла като учебен предмет. Книгата обяснява българския бит, обичаи, честване на събития като годеж, сватба, раждане на човек, кръщене, погребение и други. Създава за първи път на Балканите научната дисциплина етнография, въпреки че в други балкански държави са имали политическа свобода десетилетия преди България. Той е първият, който анализира и съпоставя народната българска култура – духовна, социална и материална – с тази на съседни и далечни страни, чак до Индия. През 1856 г. в Одеса издава своята книга „Показалец“, която е уникално научно дело и с което прави етнографията научна дисциплина. В цяла Европа и дори в Руската империя Раковски получава признание като учен с този си научен труд.

В последната книга „Раковски – 200 години безсмъртие“ авторът Иван Тренев е дал пояснение върху всяка една от книгите на Георги Раковски, неизвестни факти за живота и делото му, свое становище за значението на Раковски за българския народ, история и език, както и за огромния му принос към българщината на Балканите. Дадени са много допълнителни материали, които осветяват връзките на Георги Раковски с възрожденските дейци Левски, Ботев, дейци на „Етерията“, дейци на младотурците, младорусите, младосърбите и др. Георги Раковски е излязъл далеч от българската рамка и е значим както за нашата история и съществуване, така и за европейската култура, дори за далечна Индия, където той е наречен Национален герой на Индия.

* * *

Посетители могат да бъдат лица, които притежават валиден документ за ваксинация, преболедуване, изследване или удостоверение за наличие на антитела. Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ се намира на ул. „Георги С. Раковски“ №191 Б.

Използваната фотография на Иван Тренев в колажа е от публикация във вестник „24 часа“.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
12.01.2022 г. 15:12
Посетено:
1699
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33979-predstavyane-na-izdanieto-rakovski-200-godini-bezsmartie