Издания / премиери

"Наказателноправният отговор срещу изключително тежката престъпност" от доц. д-р Ива Пушкарова

Представянето на приносната монография ще се състои на 26 януари с участието на прокурор Сава Петров и съдия Бисер Троянов

"Наказателноправният отговор срещу изключително тежката престъпност" от доц. д-р Ива Пушкарова

 

Практика и стандарти при налагане на изключителните наказания в България

Познатият днес правораздавателен стандарт върху най-тежките наказания започва да се изгражда след 1951 г., когато смъртното наказание става временна и изключителна мярка, предназначена само за най-тежките престъпления, които заплашват основите на държавата, както и за други особено опасни престъпления. До отмяната му през 1998 г. то е в алтернатива със срочното лишаване от свобода и с доживотния затвор, а след това е напълно заменено от доживотния затвор без право на замяна.

За първи път трите наказания и практиката по налагането им са разгледани систематично и подробно в „Наказателноправният отговор срещу изключително тежката престъпност“ от доц. д-р Ива Пушкарова – приносно издание, което се появи на българския пазар през 2021 г. Освен изведените съдебни стандарти за налагане на тези наказания, в него са разгледани и усложнени хипотези на конкуренция с други наказания, приложението на различни институти за индивидуализация, както и поправителния процес и институтите за последващо облекчаване на наложените наказания.

Със знания от различни хуманитарни науки и жанрови елементи на художествения разказ, авторката успява да обобщи своите десетгодишни изследвания и да изгради цялостен концептуален модел за индивидуализация и мотивиране на пропорционален репресивен отговор при изключително тежки престъпления. Той обхваща целия процес на наказателноправно въздействие върху индивида след налагане на наказанието – от постановяване на присъдата, през времето на нейното изпълнение и до последвалото освобождаване, помилване или замяна.

Какви са съдържанието, смисълът, целите и последиците от екстремната репресия и за значението на съдебното произнасяне по наказанието?

На тези и още много други въпроси по време на представянето на книгата ще се опитат да дадат отговор доц. д-р Ива Пушкарова, прокурорът Сава Петров (ВКП) и съдия Бисер Троянов (ВКС). То ще се проведе от 18:00 ч. на 26 януари 2022 г. в „София Хотел Балкан – Шератон“ (пл. „Света Неделя“).

Входът е свободен, а събитието ще се проведе съгласно противоепидемичните мерки на Министерството на здравеопазването и ще бъдат допускани само посетители с наличен зелен сертификат.

Събитието във Фейсбук:: https://www.facebook.com/events/672068493951323

„Наказателноправният отговор срещу изключително тежката престъпност“ от доц. д-р Ива Пушкарова е наистина приносен труд, благодарение на който същността на репресията, ролята на съда за наказването и поправянето, както и някои основни възгледи в правосъдието могат да бъдат осмислени и чрез поглед към конкретните човешки съдби.

Доц. д-р Ива Пушкарова е преподавател по наказателно право в СУ ,,Св. Климент Охридски“ и АМВР, както и в Националния институт на правосъдието. Тя е утвърден изследовател на организираната и транснационалната престъпност, трафика на хора, сексуалната и експлоатационната престъпност, финансови, стопански и данъчни престъпления, престъпната дискриминация, непълнолетната престъпност, системата на наказанията, помилването.

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
16.01.2022 г. 14:21
Етикети:
представяне на книгаизд. Сиела
доц. д-р Ива Пушкарова
„Наказателноправният отговор срещу изключително тежката престъпност“
Посетено:
914
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33975-nakazatelnopravniyat-otgovor-sreshtu-izklyuchitelno-tezhkata-prestapnost-ot-dots-d-r-iva-pushkarova