Издания / премиери

Представяне на монографията „Риск: Концептуална рамка“ с автор Стефан Попов

18 януари 2022 г., 16.30 ч., Нов български университет

Представяне на монографията „Риск: Концептуална рамка“ с автор Стефан Попов

 

◊ ПОКАНА 

Център за книгата и департамент „Философия и социология“ представят монографията „Риск: Концептуална рамка“ с автор Стефан Попов на 18 януари 2022 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е проф. д-р Васил Гарнизов.

От 70-те години на ХХ век в западния свят се формира съвременната социология на риска. Възникват различни традиции, дискусиите са интензивни и продължават до днес. Интересният въпрос засяга преживяването за риск и феномена на риска отвъд конкретни рискове, в неговия чист вид. Какво говори за обществата в късната модерност вглеждането в рискове, което стига и до болезнени форми? Коректно ли е отделянето на рисковата проблематика в самостоятелна област на хуманитарното знание?

Книгата представя концептуалната парадигма на риска. Развита е като лексикон с основни понятия като риск, вероятност, опасност, заплаха и т.н., без оглед приложението му. Процесът на приложение е описан в глава за проектния подход. Работата с рискове е въпрос на проектен тип мислене и проектна дейност по идентификация, анализ, оценка и политики по редукция на рискове. Тази връзка налага да се дефинира проектната нагласа, нейни основни характеристики и да се очертае начинът на прилагане на рисковата парадигма.

* * *
Ще откриете книгата в Електронния каталог на изданията на НБУ.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.

 

Автор: Център за книгата
10.01.2022 г. 13:51
Посетено: 605
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33969-predstavyane-na-monografiyata-risk-kontseptualna-ramka-s-avtor-stefan-popov