Издания / премиери

Представяне на книгата на Марин Бодаков "Още не е загинала… Разговори на Марин Бодаков с полски интелектуалци”

16 декември 2021 г., 18:30 часа, Полски институт в София

Представяне на книгата на Марин Бодаков "Още не е загинала… Разговори на Марин Бодаков с полски интелектуалци”
 
◊ ПОКАНА
 
Представяне на книгата на Марин Бодаков „Още не е загинала… Разговори на Марин Бодаков с полски интелектуалци” (изд. "Фабер", предговор: Правда Спасова, Велико Търново, 2021)
 
С участието на: проф. Правда Спасова, Силвия Чолева и Нейко Генчев.
 
Модератор на срещата: Зорница Христова.
 
Кога: 16 декември (четвъртък) 2021 г., 18:30 ч.
Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ №12, вход свободен*
 
През септември 2021 г. загубихме скъп приятел, почитател и ценител на полската проза и поезия. Марин Бодаков бе с нас през всичките тези години – като любопитен журналист, задал множество въпроси на литературните гости на института, като критик, представящ увлекателно и с любов новите преводи на най-интересните полски автори, като наш приятел. Остана недовършена книгата, която подготвяхме с общи усилия. Радваме се, че тя с помощта на Нейко Генчев, управител на издателство "Фабер", и Силвия Чолева видя бял свят. Тя е нашият начин да отдадем почит към паметта на Марин.
 
„Полската култура у нас по традиция се цени високо, особено в областта на литературата. Европейският дух, свободата, актуалните теми и съвременната поетика бяха глътка свеж въздух по време на социализма, а и след това. Изборът на Марин Бодаков да направи интервютата с полски интелектуалци, събрани в тази книга, не е плод само на журналистическата му работа във в. „Култура“. Това е осъзнат цивилизационен избор на духовна принадлежност към богатата полска култура и желание тя да получи широк отзвук. Поети като Ришард Криницки, Ева Липска, Адам Загаевски, писатели като Олга Токарчук, литератори и интелектуалци като Зигмунт Бауман, Анджей Хвалба, Михал Рушинек, Данута Валенса, Анджей Франашек, Ирена Груждинска-Грос, Марек Биенчик, Кристина Стрончек, Марчин Яворски и Войчех Галонска са участниците в този сборник с интервюта с главен герой Марин Бодаков. Защото изборът винаги е личен и задава посока“.
~ Силвия Чолева за „Още не е загинала… Разговори на Марин Бодаков с полски интелектуалци”.
 
 
Заповядайте на тази специална вечер, посветена на Марин Бодаков и неговото дело.
 
* Проявата ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки, препоръчани от Министерството на здравеопазването.
 
Присъединете се към събитието във Фейсбук!
 
 
Автор:
Полски институт в София
Публикация:
15.12.2021 г. 12:51
Етикети:
Марин Бодаковпредставяне на книгаИздателство „Фабер“Полски институт в София
„Още не е загинала… Разговори на Марин Бодаков с полски интелектуалци”
Посетено:
1040
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33877-predstavyane-na-knigata-na-marin-bodakov-oshte-ne-e-zaginala-razgovori-na-marin-bodakov-s-polski-intelektualtsi