Издания / премиери

Маестро Найден Тодоров с "Полъх от ангели" във Варна

Литературна премиера преди Коледния концерт на 17 декември

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 17 декември 2021, 17.00 ч., Сцена Ротонда, преди първия от трите Коледни концерта на Държавна опера Варна, които Маестро Найден Тодоров ще дирижира в рамките на XXII Коледен музикален фестивал на Държавна опера Варна, ще бъде представена книгата му с фентъзи разкази „Полъх от ангели“, изд. „Колибри“ 2021. Модератор Виолета Тончева.

Известният български диригент и културен мениджър Найден Тодоров е роден в Пловдив през 1974 г. Музикалното си образование получава във Виена, която във времето се превръща в негов втори дом. Работил е в Израел, дирижирал е десетки състави по целия свят. В България творческият му път е свързан с Пловдивската филхармония, Русенската опера и Софийската филхармония, чийто директор е от 2017 г. Пламенен почитател на фантастиката и фентъзи жанра, Найден Тодоров е и запален геймър. Професията му на диригент предполага множество полети, по време на които се раждат и разказите на „Полъх от ангели“.

 

"ПОЛЪХ ОТ АНГЕЛИ"

Съществуват ли светове отвъд границата на видимата реалност? Има ли сили, чиито превъплъщения са сред нас и притежават способността да направляват живота ни и да проникват в бъдещето? Какви знаци за себе си дават хората?

В сборника с разкази фантастичните истории за ангели и роботи, за хора, дарени с умението да коригират събитията или да се вселяват в телата на мъртвите, за да продължат делата им, за магическа цигулка в ръцете на млади музиканти, за диригентската палка, която прониква в душите на музикантите и така сътворява пленителна музика...

Тези невидими спътници често ни изправят пред избори, просветляват съзнанието ни, включват ни в сложни дилеми за съдбата на човешкия свят. Свят, изпълнен с тревога и драматични обрати, но обърнат към светлината, докосван от крилете на ангели.

„Диригентската палка изразходва времето на твоя живот, за да живее. Когато я използваш, трябва да насочваш вниманието си не към движенията на хората в оркестъра, а към звука и неговия източник. Трябва да погледнеш директно в душите на музикантите. Да чуеш пулсацията на сърцата им и да станеш част от нея. След това те ще те последват и ще можеш да рисуваш с помощта им всякакви картини от звуци. Докато имаш достъп до душите на музикантите, всяка тяхна болка ще се превръща в твоя. И не е казано колко дълго ще издържи сърцето ти на тази болка.“

Откъс от разказа „Палката“, "Полъх от ангели", Найден Тодоров, изд. "Колибри" 2021.

 

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
09.12.2021 г. 10:48
Посетено:
948
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33852-maestro-nayden-todorov-s-polah-ot-angeli-vav-varna