Издания / премиери

Дискусия около книгата на Пламен Дойнов „Краят на литературната автономия: 1946“

9 декември 2021 г., 16.30 ч., Нов български университет

Дискусия около книгата на Пламен Дойнов „Краят на литературната автономия: 1946“

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ канят на дискусия около книгата на Пламен Дойнов „Краят на литературната автономия: 1946“ на 9 декември 2021 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е доц. д-р Морис Фадел с дискутанти проф. дн Пламен Дойнов, проф. Михаил Неделчев и доц. д-р Йордан Ефтимов.

Книгата разказва историята на 1946-а като година на избор. Фокусира се върху дилемите на зависимостта и свободата. Представя първите сцени на лирическо обожание на вожда Георги Димитров. Тълкува битките за надмощие в Съюза на българските писатели и инструментализирането му като подчинена организация на режима. Изследва пълзящото фаворизиране на социалистическия реализъм и тенденциите за литературно обслужване на държавната политика. Описва и осмисля преследването на свободата на словото и на нейни персонални носители - Кръстьо Пастухов, Трифон Кунев, Цвети Иванов, Петър Горянски, Иван Радославов, Иван Богданов и др., проявили се като лица на несъгласието. Реконструира опозиционната и алтернативна литературна публичност. Разказва разнопосочни истории, които, събрани в синхронния свят на 1946-а, я превръщат в пределна и прагова, но и в лична, човешка година.

***
По време на представянето книгата ще се продава с 10% отстъпка.
Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.

Автор:
Център за книгата
Публикация:
07.12.2021 г. 12:06
Посетено:
784
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33831-diskusiya-okolo-knigata-na-plamen-doynov-krayat-na-literaturnata-avtonomiya-1946