Издания / премиери

Представяне на Мариян Петров и книгата му „Да предизвикаш злото“

8 декември 2021, 18:00 ч., НДК - щанд 212

Представяне на Мариян Петров и книгата му „Да предизвикаш злото“

 

◊ ПОКАНА

Представяне на Мариян Петров и книгата му „Да предизвикаш злото“

Заповядайте в сряда, 8 декември, от 18 часа в НДК - щанд 212, втори етаж. Събитието е част от програмата на 48. Международен панаир на книгата.

Мариян Петров не е непознато име в родната фантастика. Българският читател познава романите му от поредицата „Из дневника на специален агент Меф ист О’Фел“, издадени под псевдонима М. С. Стоун, а също така и доста от разказите му, излезли в самостоятелния сборник „Обаждане от Ада“ и в различни антологии.

Печелил е Трета награда за разказа „Phуto sapiens“ в Годишните награди за българска фантастика „Фантастика през 100 очи“ на издателство „Аргус“, 2002 г., като разказът впоследствие е излязъл на испански, руски и македонски език. С първо място са отличени разказите му „През есента в Старата гора“ в конкурса за най-добър фентъзи разказ на тема „Сърцето на есента“, организиран от „Фентъзи ЛАРП Център”, 2012 г.; „Имал ли е Моцарт приятел астроном?“ в първия конкурс на списание „Дракус“ за фантастичен разказ до 4000 думи, 2013 г., и „Змейов развод“ в конкурса за фантастичен разказ „Вечност” на списание „Осем”, 2015 г.

Освен това творчеството на Мариян Петров не се ограничава самo до личното и художественото. На българския книжен пазар има 105 преведени от него и 48 редактирани от него книги, издадени от най-различни издателства. 13 епизода от научнопопулярните серии „Скок в бъдещето”, „За животните и хората”, „Агресивна среда”, „Ясновидци”, „ЕХперименти” на HMTV са с негови субтитри. Съсценарист е на филм от конкурса „В главната роля: „Детето”. Има 107 научно-популярни статии в различни списания и вестници, от които една на руски език – за списанието „Диабет. Образ жизни”. И 17 научни в областта на лингвистиката, от които 4 в съавторство.

В книгата „Да предизвикаш злото“ (КВЦ издателство) ще срещнете сериозни учени, полудели електроники, едни от най-добрите хакери на света, страхливи крале, духове, змейове, същества от българската митология, извънземни... Ще пътувате по пътя на коприната, в космоса заедно с двама весели шопи, в миналото, в бъдещето, в настоящето, но може би малко по-различно от онова, което познавате. Ще научите дали Моцарт е имал приятел астроном. Ще разберете, че трите закона на роботиката на Айзък Азимов не са толкова универсални и че природата още не е казала последната си дума в борбата ѝ срещу е разумното човечество. Ще се запознаете с гостоприемството и негостоприемството на земляните към извънземните и с различни теории за възникването на разумния живот на Земята. Но и ще се забавлявате, ще се смеете и ще имате възможност да се замислите върху злободневни проблеми на нашето общество чрез основния похват на фантастиката, състоящ се само в две думи: "Ами ако..."

* * *

8 декември, 18 часа, НДК - щанд 212, втори етаж.

Очакваме ви!

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
05.12.2021 г. 12:43
Етикети:
Мариян Петровпредставяне на книга
48. Международен панаир на книгата
„Да предизвикаш злото“
КВЦ издателство
Посетено:
906
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33821-predstavyane-na-mariyan-petrov-i-knigata-mu-da-predizvikash-zloto