Издания / премиери

Над 200 организации и частни лица от три континента заявиха дигиталния шрифт по почерка на Васил Левски

Да вдъхнови героизма на Апостола у най-малките читатели, е мисията на първата книга, издадена с шрифта

 

Висок интерес към дигиталния шрифт по почерка на Васил Левски отчитат от Национална картова и платежна схема (НКПС). Над 200 заявки за изтегляне на шрифта от цяла Европа, Северна Америка и Австралия са получени от публикуването му досега, обявиха от компанията, която анонсира мащабния си проект за създаване дигитален шрифт по почерка на Апостола в началото на лятото т.г.

Най-многобройни са заявките от учебни заведения и културни средища – училища и университети в България и САЩ, читалища, издателства, сред които най-големите издатели на учебници и учебни помагала, както и професионалното съсловие на графичните дизайнери. Не са малко и запитванията от частни лица.

„Получихме трогателни писма от родители, които считат, че претворявайки истории за Апостола чрез шрифта по неговия почерк, ще заинтригуват в по-голяма степен съвременните деца и ще могат да ги ангажират по-осъзнато“, коментира Стоилка Арсова, директор на Национална картова и платежна схема. Сред най-интересните проекти, в които се използва шрифтът, е компютърна игра за живота и делото на Васил Левски.

Да вдъхнови героизма на Левски у най-малките читатели, е мисията на първата книга с дигиталния шрифт по почерка на Апостола, която бе представена на специално културно събитие в Националната библиотека. Детската книжка „Невероятният живот на Васил Левски“ с автор Виктория Петкова, която разказва за сдобили се с митичност събития от живота на националния ни герой, ще запознае децата с различните превъплъщения на Левски – монах, учител, революционер, знаменосец, певец и визионер.

„Личното ми вдъхновение дойде от родовите истории на потомката на Апостола – Христина Богданова. Надявам се, че съм прихванала частичка от горящия у нея пламък на Левски и чрез тази книга ще го предам на децата на България”, коментира Виктория Петкова. Авторът припомня философията на Апостола, че знанието дава духовна свобода и сила, но без любов тази сила може да руши. „Ако децата развият любов към България, страната ни ще има красиво бъдеще!”, убедена е тя.

Книжката, която е част от поредицата „Българознайко“, съдържа и игра, която ще постави задача на децата да пренесат революционни документи до Централния революционен комитет. Също така, те биха могли да опитат и да пишат с почерка на Васил Левски. Атрактивните за детското око илюстрации са дело на Неда Малчева, а редактор и коректор на изданието е Харалампия Чунева. „Използването на шрифта с почерка на Левски прави книжката още по-истинска и жива и се надяваме това да доведе до по-емоционална среща на децата с Апостола, докато я четат и се опитват да пишат като него“, коментира Стоилка Арсова.

По време на посветеното на Васил Левски събитие д-р Руслан Иванов, ръководител на българския исторически архив към Националната библиотека, представи документалното наследство на Апостола, а вокален ансамбъл „Елици“ изпълни хорови песнопения, за които се смята, че той е пял приживе. Специални гости бяха Христина Богданова, прапраплеменница на Васил Левски, публикувала предговорно посвещение в книгата, Ива Дойчинова, създател на инициативата „Будител на годината“, Виктор Попов, първокласник, който рецитира стихотворна творба за Левски, както и възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ“. Авторът на шрифта по почерка на Левски – Стефан Пеев – участва дистанционно в събитието.

Дигиталният шрифт се предоставя безвъзмездно след попълване в уебсайта на проекта на заявка и декларация за целите на използването му. След одобрение желаещите получават имейл със .zip файл и инструкции за инсталиране.

Като организация, в основата на която стои разбирането за важността на историческото наследство на България, НКПС възприема като своя мисия идеята за популяризиране на завещаното от Васил Левски със средствата на съвременните дигитални технологии. Пренасяйки славното българско културно наследство в настоящето, инициативата има за цел не само да комуникира дигиталния почерк на Васил Левски сред българското общество и децата, но и да доближи модерния човек до духа на Апостола.

„Призоваваме всички, които искат да използват дигитализирания почерк на Васил Левски, да го сторят съвестно, уповавайки се на моралните принципи и заветите на Апостола“, заключи Стоилка Арсова.

 

 

Автор:
Ива Стайкова
Публикация:
29.11.2021 г. 10:10
Посетено:
720
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33779-nad-200-organizatsii-i-chastni-litsa-ot-tri-kontinenta-zayaviha-digitalniya-shrift-po-pocherka-na-vasil-levski