Издания / премиери

Премиера на романа "Черните обувки" от Десислава Неделчева

Книгата ще представят литераторът Юлиан Жилиев и писателят Чавдар Ценов

Премиера на романа "Черните обувки" от Десислава Неделчева

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Ерго"
и
Институт Лист

Ви канят на представянето на романа "Черните обувки" от Десислава Неделчева. Събитието ще се състои на 16 ноември, вторник, от 18:00 часа в Институт Лист (бивш Унгарски културен институт), ул. "Аксаков" 16.

Книгата ще представят литераторът Юлиан Жилиев и писателят Чавдар Ценов, с участието на авторката Десислава Неделчева и издателя Мартин Христов. Моля носете маски, сертификати и доброто си настроение!

Десислава Неделчева е родена през 1973 във Варна. Завършва „Българска филология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Печелила е много национални награди за литература, сред които конкурса „Веселин Ханчев“ през 1996 г. Автор е на книгите „Прози в края на века“ (1998) и „Източно време“ (2012), както и на стотици статии с литературна критика във вестниците „Култура“, „Литературен форум“, „Литературен вестник“, сайта „Портал Култура“ от 1991 г. насам.

"Тази книга е твърде лична. Думите в нея са така сгъстени от напрежение, че една да махнеш или да добавиш, ще стане късо и ще изпепели преживявания свят. Авторката на думите е поетеса и макар че тази книга е в проза, за нея дори интервалите между редовете продължават да са от значение.

Тази книга е като айсберг – на повърхността, тоест изказаното в нея е много по-малката част. Далеч по-голяма е частта на премълчаното, задрасканото, отхвърленото. А премълчаното понякога е премълчаване, друг път е забрава. Забравата – веднъж поради маловажност, друг път поради травмираща свръхважност.

„Щастлива и тъжна“ е другото име на тази книга. Ин и ян, бялото и черното се борят в душата на героинята, преливат едно в друго, едното расте, другото намалява, после обратното и така до безкрай. По-точно – докато героинята съзрее.

На тази книга ѝ е забранено да обяснява, да посочва в прав текст нещата, да ги клейми и анализира. Може само да бъдат влюбени – и героинята, и тази книга – в това или в онова момче, в тази или в онази част от живота и в цялата литература..."

~ Чавдар Ценов

 

* * *

Книгата се публикува с финансовата подкрепа на Община Варна чрез фонд „Култура“

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
15.11.2021 г. 13:00
Посетено:
671
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33689-premiera-na-romana-chernite-obuvki-ot-desislava-nedelcheva