Издания / премиери

Представяне на романа "Превъртане" от Петър Денчев в София

12 ноември, 18:30 часа, Галерия "Структура"

Представяне на романа "Превъртане" от Петър Денчев в София

 

◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на романа "Превъртане" в София

На 12 ноември от 18:30 ч. в Галерия "Структура"
 
Петър Денчев ще представи романа "Превъртане" в разговор с Борис Минков
 
*при пълно спазване на противоепидемичните мерки:
- зелен сертификат за ваксинация или преболедуване;
- валиден отрицателен тест за Covid-19 към датата на събитието.

 
"Една старица, подгонена от своя страх към смъртта, внезапно оживява в тялото на млада жена. И разгръща пред себе си шеметна политическа кариера, водеща до упадък на цялото общество. Моралните и нравствени избори не затрудняват героинята на този роман, защото тя е обладана от желанието си да надхитри смъртта. Има ли това отношение към нашето собствено живеене? Как идеите и менталните нагласи пътуват през времето? Тези и други въпроси поставя „Превъртане“ чрез своя забавно-трагичен, но заедно с това и зловещ сюжет. История за едно преобразяване, която поразява целия свят."

В новия си роман „Превъртане“ Петър Денчев разгръща едно интригуващо съвременно моралите. Вглежда се в същността на съвременното, на нашия живот тук и сега, търси следите от неговите нравствени основания. И – най-вече – търси опита на смъртта като вездесъща и неумолима човешка перспектива. Опитът на Петър Денчев представлява особена ценност с начина, по който всекидневните стереотипи са обобщени до проблемите на съществуването.

Борис Минков

 

Петър Денчев е театрален режисьор. Негови спектакли са гостували на различни фестивали и форуми в Сърбия, Румъния, Косово и Черна гора. През 2007 г. печели националния конкурс за нов български роман „Развитие“ с ръкописа си „Тъй, както мъж целува жена, която обича“. Предишният му роман „Малкият бог на земетръса“ беше номиниран през 2019 г. за наградата „Хеликон“. Произведения на Петър Денчев са преведени на сръбски, македонски, словенски, английски, немски и фарси.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
11.11.2021 г. 12:27
Посетено:
588
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33662-predstavyane-na-romana-prevartane-ot-petar-denchev-v-sofiya