Издания / премиери

Онлайн премиера на романа „Зад гърба“ и среща с писателката Гаска Шиян

8 ноември 2021, 19:00 ч.

Онлайн премиера на романа „Зад гърба“ и среща с писателката Гаска Шиян

 

◊ ПОКАНА

Онлайн премиера на романа „Зад гърба“ и среща с писателката Гаска Шиян

На 8 ноември на фейсбук страницата на Colibri Books ще ви срещнем с авторката на романа „Зад гърба“, нашумялата украинска писателка Гаска Шиян. Произведението е отличено с Европейска награда за литература през 2019 година.
 
„Зад гърба” (превод: Пенка Кънева, художник: Стефан Касъров) е драматичен роман за съвременна Украйна с нейните национални и морални проблеми, за дълга и патриотизма, за женската съдба в едно традиционно патриархално общество. Докато приятелят на Марта Макс постъпва в украинската армия, за да се бие във войната в Източна Украйна, младата жена – опитна IT специалистка, която живее и мисли с термините на съвременните технологии (лъмбърсексуален, бохо, байкър, екофрик е най-малкото, на което читателят ще се натъкне), се опитва да се приспособи към новата ситуация, но трудно понася тежестта на социалния натиск и раздялата с Макс. До деня, в който заминава за Париж, където започва бурна връзка със студента Ксавие.
 
Гаска Шиян (р. 1980 г.) е известна украинска писателка, преводачка, блогър и фотограф. Завършила е класическа филология, притежава книжарница, ръководи курс по творческо писане. През 2014 г. е публикуван дебютният ѝ роман, който носи заглавие „Hunt, Doctor, Hunt!”. „Зад гърба“ е вторият ѝ роман, за който през 2019 г. получава Наградата за литература на Европейския съюз. Творба, горещо приветствана от критиката и предизвикала полемики в читателските среди - отчасти заради натуралистичните сексуални сцени, но най-вече заради богоборческия си дух и бунтарското отношение спрямо семейни и социални ценности.
 
Oнлайн премиерата на „Зад гърба“ ще се състои на 8 ноември, понеделник, от 19:00 ч. българско време в платформата ZOOM и може да бъде проследена на фейсбук страницата на издателство „Колибри“ – Colibri Books.
 
Автор: Изд. Колибри
08.11.2021 г. 14:57
Посетено: 519
Етикети: среща, роман, онлайн, премиера на книга, Издателство Колибри, „Зад гърба“, Гаска Шиян
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33654-onlayn-premiera-na-romana-zad-garba-i-sreshta-s-pisatelkata-gaska-shiyan