Издания / премиери

„Насън и наяве“ - представяне на книгата на д-р Албена Стамболова „Драки и къпини“

11 ноември 2021 г., 18.00 ч., Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“

„Насън и наяве“ - представяне на книгата на д-р Албена Стамболова „Драки и къпини“

 

◊ ПОКАНА

На 11 ноември 2021 г. от 18.00 ч. в Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ ще бъде представена книгата на д-р Албена Стамболова „Драки и къпини“.

Водещи на събитието са д-р Веселина Василева и доц. д-р Морис Фадел. 

„Драки и къпини“ е книга с разкази, обединени от обща тема. Това е селището Боженците – малко балканско село, разположено между Габрово и Велико Търново. Селото е основано през XIV век и е със статут на архитектурно-исторически резерват. В него понастоящем живеят към 30 души.

Всеки разказ е преживяване на едно от скритите лица на Боженци. Какво е да придобиеш най-старата къща в селото и да се опиташ да разгадаеш нейния живот, за да допусне тя човешко присъствие, е една от обединяващите линии в книгата. Погледът, който се отправя към хората, свързани със селото, е друга възможна стъпка към него. Те са както постоянни, така и временни жители или посетители на селото. Посланието, което всяка личност отправя през създадения за нея портрет, образува калейдоскопичното човешко присъствие не само в селото, но може би във всяко селище по земята. Трета линия е отношението между хората и животните, растенията, нещата и е свързана с търсенето на път към духа на съществуването им, независимо дали принадлежат на живата или на не живата природа.

Разказите са обединени от личното пътуване към едно място, което само на пръв поглед изглежда достъпно, но скоро започва да се изплъзва от опитите да бъде видяно и разбрано. В този смисъл книгата е като пътешествие към тайнствения живот, който всяко нещо в света води.

***
Предаване в реално време, за да могат да участват/гледат повече хора.
Книгата е отличена с награда от конкурса „Йордан Радичков“ за 2021 г.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
04.11.2021 г. 15:48
Посетено:
643
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33638-nasan-i-nayave-predstavyane-na-knigata-na-d-r-albena-stambolova-draki-i-kapini