Издания / премиери

Представяне на книгата „Милен Миланов: Градината с кринове"

28 октомври, Сцена-клуб „МаксиМ" - Театър „Българска армия"

Представяне на книгата „Милен Миланов: Градината с кринове"

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 28 октомври актьорът, съучредител и дългогодишен председател на Фондация „Академия Аскеер" Милен Миланов ще представи книгата сиМилен Миланов: Градината с кринове" на Сцена-клуб „МаксиМ" в Театър „Българска армия".

Съставители на изданието, реализирано от издателство „Изток-Запад", са проф. дфн Георги Каприев и доц. д-р Юрий Дачев.

Освен текстове на Милен Миланов книгата съдържа и текстове на проф. дфн Ивайло Знеполски, проф. дн Пламен Дойнов, доц. д-р Георги Лозанов, д-р Митко Новков, Георги Господинов, Иван Теофилов, Асен Шопов, Диана Добрева, Илка Зафирова, Александър Секулов, Владимир Зарев, Федя Филкова и др.

 

Милен Миланов: „...това е нашата градина с кринове, които полагаме като пред олтар ведно с нашите страсти, любов, копнежи и нашата устременост..."

Юрий Дачев: „В книгите за хората на театъра често пъти театралността бива засилена: като в споделеното от „главния герой", така и в отраженията в приятелските очи. Друго усещане остава тази книга. Талантливото сценично присъствие и емоционалните отгласи са неотделими от мисълта за българския театър – напрегнатата, загрижена, насочена в различни посоки... В това отношение книгата оглежда Милен Миланов „вярно с оригинала" и в убедителна цялост. Доколкото, разбира се, това е възможно при един питащ и питащ се, немирясващ и изненадващ човек. Ценно е написаното, скъпо ми е непрочетеното у Милен."

Литературен вестник, бр. 29, 9–15.09.2020

За нас обаче ти си по-специален човек, направен от живата глина на всички изкуства. Ти си актьорът, който чете и пише, знае и може. Актьорът, който събира хората около високи каузи. Актьорът, който прави неща, които светят отвътре.

Георги Господинов: „Такива широко скроени и отворени към света хора са рядкост не само по тукашните ширини. Никога не съм бил фамилиарно близък с него, не обичам този тип близост, но винаги знам, че някъде, обвит в струйка тютюнев дим и заобиколен от книги или от хора, на които развълнувано обяснява нещо, Милен вече има идеи за сто нови неща. И това прави света малко по-лесен за понасяне.

Едни от най-хубавите думи, които някога съм получавал, бяха от него някаква вечер след поетическо четене в „Сфумато". Милене, сега ти ги връщам, те са точни за теб: Как успяваш всяко нещо, което направиш, да стане събитие?"

Георги Каприев: „Присъствието на Милен Миланов в българската култура може да се обобщи с две думи: работа и отговорност. Методичната му съпротива срещу посредствеността, най-вече в перспективата на новия български театър и неговата история, въведе корекция в структурата на тази перспектива и формата на театралната история. Акцентът пада върху създаването на памет – при неутрализиране на натиска, упражняван от злободневното и конюнктурното. Влизането в историята, както го изповядва и практикува Милен Миланов, се основава върху безостатъчно дискредитиране на херостратовския комплекс. Действителното встъпване в нея е съзиданието – съзиждането на храма. „Другото е вятър", настоява той."

 

Милен Атанасов Миланов е български актьор, меценат, съосновател и председател на Фондация „А`Аскеер“. Роден е на 15.09.1950 в гр. Варна. Завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Кръстьо Мирски, ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1977) и Икономика, организация и управление на културата, УНСС (1992).

Изиграл е десетки роли в легендарни спектакли на режисьорите Любен Гройс, на когото е асистент-режисьор на постановката „Медея“ и с когото работи до преждевременната му кончина над ролята на Хамлет по уникалната му режисьорска текстова адаптация на едноименната Шекспировата драма; Иван Добчев, Юлия Огнянова, Леон Даниел, Крикор Азарян, Асен Шопов, Маргарита Младенова, Красимир Спасов, Николай Ламбрев-Михайловски, Диана Добрева и др.

Започва творческата си биография на сцената на "Н. О. Масалитинов" в Пловдив (1977-1979). От 1979 г. е в трупата на театър "Българска армия". Продуцент, съсценарист и участник е в галаспектаклите на академията за връчване на годишните театрални награди "Аскеер".

* * *

Събитието ще бъде реализирано при стриктно спазване на всички противоепидемични изисквания и съгласно последната заповед на Министъра на здравеопазването.

 

Автор:
Десислава Димитрова
Публикация:
27.10.2021 г. 15:54
Етикети:
Милен МилановЮрий ДачевГеорги Каприевпредставяне на книга
„Милен Миланов: Градината с кринове"
издателство „Изток-Запад"
Посетено:
631
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33584-predstavyane-na-knigata-milen-milanov-gradinata-s-krinove