Издания / премиери

Представяне на "Историците и техният занаят. Увод в историческата критика" от Марк Бооне

26 октомври, 17.00 ч., Софийски университет, Конферентна зала

Представяне на "Историците и техният занаят. Увод в историческата критика" от Марк Бооне

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Кралица Маб" има удоволствието да ви покани на представянето на "Историците и техният занаят. Увод в историческата критика" от Марк Бооне.

За този труд ще говорят Раймонд Детрез (преводач на книгата), Красимира Даскалова, Христо Матанов, Иван Билярски

Със специалното участие на автора Марк Бооне

Модератор Николай Аретов

Заповядайте на 26 октомври от 17.00 часа в Софийски университет - Конферентна зала.

Марк Бооне (1955) е професор по средновековна история в Университета в Гент, Белгия. Най-важните му изследвания са в областта на социално-политическата история на фламандските градове, интересува се и от теоретичните и методологичните проблеми. Съавтор е и на наръчник по историческа критика, публикуван на английски и немски. Историците и техният занаят (2005), е продължение на този международно ценен труд, българският превод е основан на шестото му издание от 2019 г.

Книгата запознава читателите с методите за критично боравене с изобилието от информация, и с прилагането им към събития и развития от близко и далечно минало. Как да търсим нужните извори, как да ги оценим критично, как да постъпим, когато те си противоречат, за да стигнем до правдоподобна интерпретация на фактите и мотивите на действащите лица. Трудът разглежда начина, по който различните общества изграждат своята представа за миналото, представя развитието на историята като автономна научна дисциплина и обсъжда въпросът до каква степен идеологически, политически и философски убеждения влияят на представата, която имаме за миналото. Книгата отваря нови хоризонти пред историци и журналисти. Тя е насочена и към студенти и изследователи от други области на хуманитарните и социалните науки и към всеки, изложен на явлението наречено fake news.

 

Автор:
Издателство "Кралица Маб"
Публикация:
26.10.2021 г. 14:33
Етикети:
Николай АретовКрасимира ДаскаловаРаймонд Детрезпредставяне на книгаИздателство "Кралица Маб"
Иван Билярски
Христо Матанов
Марк Бооне
"Историците и техният занаят. Увод в историческата критика"
Посетено:
773
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33577-predstavyane-na-istoritsite-i-tehniyat-zanayat-uvod-v-istoricheskata-kritika-ot-mark-boone