Издания / премиери

Представяне на албумно издание „Гротески и карикатури“ с автор Иван Веселинов

25 октомври 2021 г., 16.30 ч., Нов български университет

Представяне на албумно издание „Гротески и карикатури“ с автор Иван Веселинов

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ канят на представяне на „Гротески и карикатури“ с автор Иван Веселинов на 25. октомври 2021 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е проф. д-р Светла Христова. 

Проф. Божидар Йонов: Концептуалният анализ на карикатурното творчество на Иван Веселинов може да бъде разграничен на няколко тематични кръга. Най-внушителните и силни послания са закодирани в сюжети, които могат да бъдат определени като политически. В тях преобладават вариациите на отношенията власт и маси, идеология и практика, политическа конюнктура и пропаганда, където постулатите на Макиавели, валидни и за съвременния синдром на „homo politicus“, изпъкват зад маската на постоянните образи на жокера, краля и шута, каменния паметник на тоталитаризма и насилническата жестокост на военния. Не по-малко въздействащи са и социалните послания на художника, отразяващи морала на тоталитарното време и бедността, нищетата и егоизма на прехода, оплетени в бездуховна битност.

***
По време на представянето изданието ще се продава с 10% отстъпка.
Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
20.10.2021 г. 12:27
Посетено:
848
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33548-predstavyane-na-albumno-izdanie-groteski-i-karikaturi-s-avtor-ivan-veselinov