Издания / премиери

Премиера на „Модерният мимесис. Саморефлексията в литературата“ от Камелия Спасова

19 октомври 2021, 18:30 часа, Аула на СУ „Св. Климент Охридски“

Премиера на „Модерният мимесис. Саморефлексията в литературата“ от Камелия Спасова

 

◊ ПОКАНА

На 19 октомври от 18:30 часа в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ ще се състои премиера на книгата „Модерният мимесис. Саморефлексията в литературата“ с автор Камелия Спасова.

Книгата ще представят Миглена Николчина, Васил Видински, Богдана Паскалева, Борис Илиев и Невена Панова.

"Изследването анализира с размах различни и изненадващи репонятизации на миметичното, като демонстрира, че модерният мимесис – чрез своята опосредстваност и саморефлексия – винаги създава остатък. Тъкмо това исторично и теоретично наблюдение свързва миметичното с модерността и авангарда. В крайното си удвояване саморефлексията в литературата е мимесис в мимесиса. Вероятно затова книгата се чете с удоволствие, което умножава удоволствие то от нейното създаване".
~ Васил Видински

"Чрез връщане към началата на филологията „Модерният мимесис“ постига очертаването на една нова перспектива за развитието на тази наука, която винаги и все още предстои. В книгата на Камелия Спасова филологията се разгръща като вълнуващ пейзаж: многоизмерната територия на литературата, езика и тяхното научно осмисляне, където мисълта успява да мисли и самата себе си".
~ Богдана Паскалева

"Книгата на Камелия Спасова анализира мрежа от теоретични проблеми, вариращи от спора между аномалисти и аналогисти и Платоновото понятие за мимесис до постчовешкото. Това, което ги свързва в мрежа, е преди всичко грижата за двойното, неединното, повторителното, второстепенното, отместеното или пресеченото от произхода си".
~ Тодор Христов

* * *

Събитието ще се проведе при всички необходими противоепидемични мерки.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
18.10.2021 г. 12:26
Етикети:
Посетено:
771
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33535-premiera-na-moderniyat-mimesis-samorefleksiyata-v-literaturata-ot-kameliya-spasova