Издания / премиери

Представяне на книгата „Доблест и наказание“ от проф. Вили Лилков

7 октомври 2021 г., 17.00 ч., Конферентна зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив

Представяне на книгата „Доблест и наказание“ от проф. Вили Лилков

 

◊ ПОКАНА

На 7 октомври 2021 г., четвъртък, от 17.00 ч. в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде представена книгата на проф. Вили Лилков „Доблест и наказание“ с подзаглавие „Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи“. Книгата е посветена на малко известни личности, защитавали българските евреи през Втората световна война. След 9 септември 1944 г. част от тях имат твърде нерадостна съдба, някои от тях са убити, а други преминават през затвори, концлагери и изселване, собствеността им е отнета, лишени са от работа и пенсия, обявени са за врагове на народа и паметта за тях е заличена. Книгата има претенцията да възстанови поне част от справедливостта.

„И ако някой все още не е убеден, че историята на Холокоста трябва да стане задължителен предмет в българските училища, то нека прочете книгата на Вили Лилков. Тя е най-добрият учебник, от който бъдещите поколения ще могат да се учат на човещина, смелост, достойнство, чест и няма да позволят никога върху хората, които го носят, да плющи бичът на подлостта и позора.“ - Исак Гозес

В представянето ще вземе участие и Захари Карабашлиев.

Вили Лилков е професор по физика, доктор на науките. Той има сериозни интереси и в областта на историята и по-специално - времето след 9 септември 1944 г. Съавтор е заедно с Христо Христов на книгите „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност“ и „Погубената България.

*

Събитието ще се проведе при пълно спазване на противоепидемичните мерки.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
05.10.2021 г. 13:27
Посетено:
806
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33471-predstavyane-na-knigata-doblest-i-nakazanie-ot-prof-vili-lilkov