Издания / премиери

Премиера на стихосбирката "Розово слънце" от Димана Иванова

5 октомври 2021, 18.00 ч., Чешки център - София

Премиера на стихосбирката "Розово слънце" от Димана Иванова

 

◊ ПОКАНА

Премиера на стихосбирката "Розово слънце" (изд. "Ерго", 2021) от българската поетеса и бохемистка Димана Иванова

На 5 октомври от 18.00 ч. Чешки център София и издателство „Ерго“ ще представят новата стихосбирка на поетесата и преводач-бохемист Димана Иванова – „Розово слънце“.

Книгата е издадена с подкрепата на програма „Култура“ на Столична община. Илюстрациите и корицата на книгата са дело на бретонския художник Иво Жакие, основател на идео-реализма. Книгата ще представи поетът и литературният критик д-р Иван Христов. Събитието ще има и музикален съпровод от поетите и музиканти Петър Чухов и Иван Христов.

За книгата:

Основният сюжет в тази книга е търсенето на Любовта с главно Л. Любовта се скита през различни европейски градове. Тя живее и гори в София, Братислава, Прага, Берлин, Брюксел, Лондон и Букурещ. Тя прелита през различни езици, книги, истински и измислени истории. Тя бива въплътена в много и най-различни души и тела. Понякога бива изстудявана до точката на замръзване. Друг път бива нажежавана до точката на кипене. Но накрая бива намерена, за да ни се яви в пълния си блясък – светла и пречистена, като розово слънце. (Иван Христов)

Димана Иванова се отличава не толкова с техниката си на писане, колкото с тематичните територии, в които навлиза. Прави го с откритост, със закачлива еротика, с потресаваща липса на ирония, с хроникьорска добросъвестност към топонимите, с общителната доверчивост на невинния дух, изненадан от това, колко много би искал да разкаже за тялото си. (Кристин Димитрова)

Димана Иванова (р. 1979, Варна). Магистър-филолог на СУ „Св. Климент Охридски“ с две специалности – славянска филология с профил чешки език и литература и френска филология. Доктор е по сравнително литературознание на Карлов университет в Прага. Два пъти е носител на наградата за млади чешки преводачи от конкурса „По стъпките на Григор Ленков”, организиран от Чешки център в София, както и на награда на Съюза на българските преводачи за най-добър превод от български на чужд език за 2017 год. Автор е на три стихосбирки: „Покана за баща” (изд. „Ерго”, 2012) и „Азбука на желанията“ (изд. „Скалино“, 2016) и “Som ako morska voda“ (изд. Ars poetica, Bratislava, 2018). Нейни стихове са преведени и публикувани на тринадесет езика. От 2012 до 2017 година работи като учител по френски език в Словакия, а от 2017 до 2020 г. – като учител по български език и литература към Българското училище „Боян Мага“ в Лондон. В момента работи като координатор на проекти в Чешки център София. Член на Съюза на чешките журналисти и Съюза на българските преводачи. Носител на няколко международни поетични награди: от чешко-словашкия фестивал „По страните на Моравия 2018“, „Мелнишки Пегас“ (2018) от Чехия, „Името на розата“ (2018) от Полша, „Амавика“ (2019) от Южна Франция и поощрителна награда за хайку от Съюза на хърватските писатели (2019).

 

 

Автор:
Чешки център София
Публикация:
04.10.2021 г. 12:44
Посетено:
785
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33462-premiera-na-stihosbirkata-rozovo-slantse-ot-dimana-ivanova